MOLDOVA TE IUBESC. Cum sa nu ne trezim intr-o tara in care chiar sa nu mai ramana nimeni


Suntem cu un milion mai putini. Dupa declararea independentei, Moldova a fost lovita puternic de fenomenul migratiei. Oamenii pleaca in cautatea unui trai mai bun si o buna parte din ei nu se mai intorc acasa. Isi iau familia si raman acolo. Aici nu-i asteapta mai nimic, iar clasa politica ce ne-a guvernat pana acum nu a facut nimic pentru a imbunatati situatia. Moldova ramane tara cu cele mai proaste drumuri, fara infrastructura, cu un climat de afaceri neprietenos si cu o justitie corupta. Politicienilor pare sa nu le pese de asta. Despre toate acestea am vorbit in cadrul campaniei Moldova fara oameni, care a ajuns la final.


Satele moldovenesti se sting incet, dar sigur. Am vazut-o cu ochii nostri, cutreierand tara. 


An de an, localitati intregi sunt pur si simplu sterse de pe harta Moldovei. Anual, populatia Moldovei se reduce cu 8 mii de locuitori. Potrivit unor cifre, in tara am ramas cu un milion mai putini. 


Moldovenii s-au imprastiat prin lume. In Rusia sunt cei mai multi – peste jumatate, adica 61 la suta, se afla aici. Patria moldovenilor care aleg Europa este Italia, cu 18 la suta, urmata de Turcia, Israel, Ucraina, Portugalia si Grecia. 


Iata cum se face ca acasa, 15 la suta din moldoveni sunt pensionari. Cu o populatie batrana, nu are cine sa intinereasca economia si nici nu avem forta de munca. In Moldova, suflul vietii este mentinut de banii trimisi din afara.
Fiecare a doua gospodarie din Moldova primeste bani din afara, iar o cincime din familii sunt dependente de remitente. Numai in primele noua luni ale acestui an, moldovenii au trimis oficial acasa 1,16 miliarde de dolari.

 

Valeriu LAZAR, MINISTRUL ECONOMIEI: "Remitentele sunt o supapa economica. Intelegem ca nu va fi de lunga durata. Nu avem alte solutii decat sa cream un mediu de afaceri, locuri de munca."

 

Pe langa faptul ca ne tin in viata si ne ofera un trai mai bun, remitentele mentin in mod artificial preturile la apartamentele in capitala. 

 

Tatiana GHERASIMOV: "Am strans vreo trei ani, pe urma am luat un imprumut de la banca, si am venit incoace si am cumparat apartament. "


Moldovenii muncesc din greu in afara, dar nu risca sa isi investeasca banii acasa. Se tem ca legea, cei cu controalele, dar si justitia nu sunt de partea lor.

 

Liostina COJOCARI: "Macar primii ani sa ne dea voie."

 

Victor BIVOL, ANTREPRENOR: "In Moldova totul e greu, daca sincer."

 

Asa ca isi cumpara sau isi construiesc case. In nord, moldovenii care muncesc in Franta au adus Parisul in Corjeuti.

 

Victor ANDRONIC, PRIMAR CORJEUTI: "Austriecii au spus ca daca am fi mai aproape de Austria, ne-am integra in comunitatea europeana."


Este, insa, un caz singular. Majoritatea satelor arata cu totul asltfel. Diferenta este colosala.


Rand pe rand, pleaca medici si profesori, iar in locul lor raman pensionarii sau cei care nu au o vasta experienta de munca. In strainatate sunt respectati si castiga mult mai bine.

 

Ion TAUT, MEDIC SPITAL VERONA: "13 ani in urma, ei nu au mai avut o astfel de exeprienta sa vina un moldovean in medicina, nici macar nu stiau ce-i asta Moldova si cine mai sunt si moldovenii astia."

 

Iar spitalele noastre arata ca dupa razboi.

 

Diana NOROC, DIRECTOR SPITALUL NR 4: "Facem economie de curent, stingem lumina."

 

Am fost surprinsi se vedem cifrele - in peste 300 de localitati nici pomina de medici, iar in ultimii 20 de ani medicina moldoveneasca a pierdut 40 la suta din specialisti.


In scoli e aceeasi situatie. Facem educatie fara educatori. 

 

Timofei BIVOL, PROFESOR: "Am 1.800 de lei "

 

Iar in multe scoli din tara un singur profesor se pricepe la multe, prea multe.

 

Efim MALAI, DIRECTOR: "A venit vreun tanar specialist? Eu sunt ultimul. Am venit acum peste 20 de ani."

 

140 de scoli au fost inchise, in timp ce in Italia, de exemplu, rar gasesti o scoala in care sa nu invete un elev moldovean.

 


Migratia a destramat mii de familii. Multe moldovence isi gasesc fericirea in bratele strainilor


Criza care a lovit Europa nu-i determina pe moldoveni sa se intoarca acasa.


Asa cum este Moldova , rea s-au buna este TARA NOASTRA si TV-Cocieri lanseaza acesta Campanie pentru sustinerea si incurajarea Meleagurilor natale, a-ti citit ma-i sus statisticile nu prea bune , dar totusi suntem moldoveni si este faptul sa ne incurajam PATRIA si sa spunem impreuna -  "MOLDOVA TE IUBESC"

TV-Cocieri


Total comentarii: 1

    avatar
    0
    1 Mega Trans Inform • 00:29, 03 Iulie 2014 [Material]
    TV-Cocieri lansează în curînd o nouă campanie , sperăm că aceasta v-a fi una din cele ma-i reușite campanii lansate la Postul nostru de Televiziune pe Internet !    
avatar