Sănătatea publică este pusă în pericol datorită faptului că: nu există o încurajare a testării pentru depistarea infecţiei cu HIV şi multe persoane află că sunt infectate după mult timp de la infectare. Programele de reducere a riscurilor prin care se derulau activităţi de prevenire, precum şi de distribuire de prezervative şi seringi vizînd persoane aparţinînd grupurilor vulnerabile s-au diminuat constant: ceea ce coincide cu creşterea incidenţei HIV în grupurile de risc. Ne-am obişnuit deja să spunem că nu sunt bani, ca şi cum aceasta constatare ne-ar îndrepta să asistăm la ceea ce se întîmplă, fără a avea o reacţie şi de a accepta un destin...alocat prin buget.

Noi vă cerem să vă alăturaţi acestui strigăt de ajutor pentru că, responsabilitatea ne obligă să avem această reacţie; sute, mii de tineri ar putea fi condamnaţi daca nu reacţionăm imediat.

Nu putem şi nu vrem să uităm ca aceşti oameni sunt într-adevăr victime şi că suntem în cea mai gravă situaţie din ultimii ani în privinţa infecţiei cu HIV, în care nici tratamentul nu mai este controlat şi nici răspîndirea infecţiei.

Cu acest prilej, La 1 decembrie în incinta bibiliotecilor publice din raionul Dubăsari a fost marcată ziua mondiala Anti-Sida, la acest eveniment au participat grupuri de elevi din instituţiile preuniversitare de învăţămînt, care au fost ghidaţi şi informaţi de către specialiştii medicali. Aceştea au răspuns la toate întrebările cheie legate de maladia secolului, oferind date concerte despre prevenirea HIV/Sida, simptomele şi  profilaxia acesteea. Scopul  întruniri a prezentat prevenirea HIV/Sida în rîndul tinerilor şi sensibilizarea opiniei publice în ceea ce priveşte atitudinea societăţii moderne faţă de persoanele infectate.