Învăţătorul de geografie de la o şcoală profesională i-a înjurat pe elevii dintr-o clasă cu predare în limba rusă. El i-a numit pe ruşii, care locuiesc în Bălţi, porci şi ocupanţi, şi i-a ameninţat cu moartea. Discursul pedagogului a fost filmat cu telefonul mobil, adunând mii de vizualizări pe internet. Profesorul a demisionat, iar poliţia a pornit o anchetă contra-venţională. 

Unii elevi au ripostat profesorului Victor Cravcenco. Profesorul le-a spus elevilor că Rusia este un ocupant mondial, care nu este agreat în nicio ţară din Europa.

Dascălul i-a îndemnat pe ruşi să plece din Moldova. Scandalul din Bălţi a avut ecouri şi în Parlament. Comuniştii au calificat cele întâmplate drept "ură interetnică" şi au ţinut să repete discursul profesorului la şedinţa Legislativului. Spicherul a închis microfonul şi a făcut apel la decenţă.

Deocamdată, Ministerul Educaţiei nu a comentat incidentul. Profesorul Victor Cravcenco este cercetat de poliţia din Bălţi pentru lansarea injuriilor în public, ce lezează onoarea şi demnitatea. Potrivit Codului Contravenţional, această faptă se pedepseşte cu amendă de până la 1200 de lei sau cu până la 60 de ore de muncă în folosul comunităţii.