VIDEO.Pagubele in urma incendiilor din Australia sunt uriase: „Costurile sunt fara precedent”

O jumatate de miliard de dolari. Este nota de plata, provizorie, dupa incendiile care parjolesc Australia, de peste trei luni.

Practic, la atat se ridica daunele cerute pana acum, de la asiguratori, de catre oamenii afectati de focuri. Pagubele reale pot fi insa mult mai mari.


Expertii estimeaza ca peste un miliard de vietati au murit in flacari, iar fumul ridicat de pe milioanele de hectare arse a ajuns peste oceanul Pacific, in Chile.

In scurtul ragaz oferit de ameliorarea conditiilor meteo, refugiatii s-au intors sa vada ce a mai ramas din casele lor. Pentru multi, realitatea este devastatoare.


In Sydney, localnicii s-au trezit miercuri dimineata cu orasul acoperit de un fum greu, inecacios, provenit de la incendiile de vegetatie care au inconjurat metropola australiana. Flacarile au provocat devastari uriase, iar norul de fum, vizibil din satelit, a traversat Pacificul si a ajuns pana in Chile si Argentina.


Arnaldo ZUNIGA, METEOROLOG„Fumul a venit dinspre ocean, din Australia si a traversat, in linie dreapta aproximativ 13.000 de kilometri.”

Fumul a fost observat deasupra capitalei chiliene Santiago, iar meteorologii spun ca va dura cateva zile pana se va risipi complet. In Australia, in unele zone parjolite, oamenii se intorc deja acasa, numai ca pentru multi, „acasa” se reduce acum la niste ruine arse. Un cuplu abia a scapat cu viata.


Helena WONG, LOCUITOR: „Am deschis o latura a casei, unde nu asteptam sa arda si am gasit o minge uriasa de foc. Atunci am luat-o la fuga. Cand alergam, focul a venit din nou spre noi si mi-a topit partea din spate a pantofilor.”

Inclusiv pompierii, multi dintre ei voluntari, aflati de luni de zile in lupta cu focul, sunt coplesiti.


Barbat: „Mi se taie rasuflarea, uneori, cand vad cu ce se confrunta oamenii acestia. Ma gandesc ce as fi simtit eu sa fiu in locul lor.”


Barbat„Au fost deja depuse 8.500 de solicitari de daune pentru asiguratori, insumand 700 de milioane de dolari australieni. Se solicita despagubiri pentru case si bunuri, pentru proprietati comerciale avariate ori distruse, pentru masini mistuite de flacari.”


Si asta nu e tot. Focul nu a ales, mistuind de-a valma, case, magazine, sedii de firme, institutii publice.


Andrew COLVIN, OFICIAL„Sunt multi oameni care, chiar daca nu si-au pierdut casele, nu mai au unde sa mearga la munca. Acesti oameni nu stiu cand si daca vor incasa urmatorul salariu. Costurile acestui dezastru sunt fara precedent.”

Pierderile umane sporesc dezastrul general.

Fetita unui pompier ramasa orfana a primit simbolic casca tatalui ei, la funeralii. Mai multi “soldati ai focului” se numara printre cei aproape 30 de oameni care au pierit in incendii, de la izbucnirea acestei crize fara precedent, in Australia.

Efectele asupra faunei sunt si ele catastrofale. Expertii estimeaza ca un miliard de vietuitoare si-au pierdut viata in flacari. O femeie care tine un sanctuar pentru canguri face o pledoarie zguduitoare pentru salvarea animalelor.


Rae HARVEY, SALVATOR „Nu am crezut ca vom fi salvati, am crezut ca vom arde de vii. Si noi si cangurii, care au personalitati formidabile, sunt ca niste persoane. Oamenii nu inteleg de fapt cum sunt cangurii si cat de mult contribuie la mediu. Cand ii vezi cum se tin dupa tine cerand imbratisari. Sunt incredibil de sensibili. Ei sunt familia mea. Este ca si cum mi-as fi pierdut familia.”

Numerosi australieni reproseaza guvernului conservator ca nu a intervenit la timp si nu a mobilizat armata mai devreme, dar si ca nu ia in serios schimbarile climatice. Pe de alta parte, multi localnici din zonele devastate, fermierii, dar si pompierii voluntari dau vina pe o decizie din urma cu cateva decenii. Atunci, tocmai la presiunea ecologistilor, s-au luat masuri de ocrotire a parcurilor nationale, cele mai multe si mai vaste din lume.

S-a renuntat astfel, la masuri precum curatarea padurilor si la arderile preventive, practicate de milenii, tocmai pentru a nu permite acumularea de vegetatie uscata, combustibil ideal pentru incendii.

 

Canal24


Total comentarii: 0

avatar