VIDEO.De astăzi plătim ma-i mult pentru pâine

09 Aprilie 2020 13:19 334 0Începând de astăzi, plătim cu 15 la sută mai mult pentru pâine şi produsele de panificaţie. De dimineaţă, în magazine erau deja afişate preţurile noi, iar cei care au trecut pe la rafturi, au scos mai mulţi bani din buzunare pentru cumpărături. În timp ce brutarii îşi motivează decizia ca fiind una generată de scumpirea materiei prime şi majorarea tarifelor la energia electrică, oamenii se arată îngrijoraţi şi spun că în condiţiile în care totul se scumpeşte, vor ajunge să îndure foame. 

Preţurile au fost majorate la toate tipurile de pâine. Franzela orăşenească cea mai ieftina, care costa 3 lei şi 50 şi era solicitată mai ales de pensionari, acum costă 4 lei şi 5 bani. De la şase lei, la 6 lei şi 25 de bani s-a majorat preţul pâinii cu fructe. Pentru cea de secară, însă trebuie să scoatem din buzunare şapte lei şi 25 de bani şi nu şapte lei cât era până acum.Vânzătorii spun că preţul unei pâini s-a majorat aproximativ de la 50 de bani, până la un leu. Până la un leu şi 20 de bani însă, s-au scumpit pastele făinoase.Cei care vor trebui să scoată mai mulţi bani din buzunare pentru pâine sunt consumatorii. Oamenii se arată nemulţumiţi şi spun că în condiţiile în care totul se scumpeşte, vor ajunge să îndure foame.De partea consumatorilor sunt şi unii experţi economici. Specialiştii susţin că scumpirea pâinii este un pas ilegal și consecința unei înțelegeri de cartel între brutari.Pe de altă parte, reprezentanţii asociaţiilor de profil neagă acuzaţiile.Decizia de scumpire a pâinii şi produselor de panificaţie a fost luată acum câteva zile de către Asociaţia Brutarilor din Republica Moldova şi Asociaţia Naţională a Industriilor de Panificaţie şi Morărit.

Producătorii au invocat scumpirea materiei prime şi majorarea tarifelor la energia electrică. Totodată, au mai spus că majorarea preţului pâinii este o necesitate stringentă, în condiţiile în care întreprinderile de panificaţie s-ar afla în prag de faliment. Potrivit reprezentanţilor asociaţiilor de profil, o ultimă majorare a preţurilor la pâine a avut la acum patru ani, cu aproximativ 12 la sută. 

sasa320


Total comentarii: 0

avatar