VIDEO. 24 de ani de la razboiul de pe Nistru: Victimele conflictului armat, comemorate la Chisinau.

18 Februarie 2020 17:30 417 0


Implinirea a 24 de ani de la izbucnirea razboiului de pe Nistru a fost marcata astazi de un moment jenant pentru presedintele parlamentului. Andrian Candu a fost huiduit de catre combatanti. Cei care au luptat in coflictul din 92 au acuzat politicienii pentru lipsa lor de grija si pentru situatia precara din tara. Veteranii si oficialii au participat astazi la manifestatiile de la complexul memorial Eternitate. Socialistii au depus flori pe podul de la Vadul-lui-Voda unde s-au dus lupte.Fost profesor de fizica si astronomie, Ion Teleman din Iurceni, Nisporeni spune  ca a luat arma in mana si a luptat in conflictul de pe Nistru benevol. Spiritul patriotic l-a facut sa nu ramana indiferent.

Ion TELEMAN, COMBATANT: “N-am putut ca pana atunci sa le spun elevilor mei despre patriotism, neam, tara, si cand a venit momentul sa le demonstrez, nu am putut sa fiu in alta parte.” 

Barbatul spune ca a trecut prin clipe cumplite pe campul de lupta, dar se bucura ca a scapat cu viata.

Ion TELEMAN, COMBATANT: “Cu potential militar infim de mic, dar cu inima de patriot s-au ridicat cu putinul armament pe care l-am avut.”

Totusi conflictul a curmat sute de vieti.

“Mi-a decedat sotul. L-au rastignit.”

“Mi-a murit fiul, de 19 ani, soldat. Pentru mine astăzi e o zi neagră.” Astazi, la 24 de ani de la razboiiul de pe Nistru, sute de oameni au participat la un mars de comemorare a celor cazuti pe campul de lupta. Coloana de manifestanti a pornit din Piata Marii Adunari Nationale, oamenii marsaluind pana la memorialul Eternitate. Acolo oficialii au depus flori si au tinut discursuri. De un moment jenant a avut parte presedintele parlamentului, Andrian Candu. In timp ce-si tinea discursul, acesta a fost huiduit de catre combatanti.“Eu n-am nevoie de felicitarile lor.”

Solicitat de Pro TV, serviciul de presa al Parlamentului a declarat ca nu comenteaza situatia. De la manifestatii a lipsit seful statului, care potrivit consilierului sau ar avea mici probleme de sanatate. Nicolae Timofti a transmis un mesaj in care spune ca astazi Moldova ii comemoreaza pe cei mai buni si mai vrednici dintre noi. Marsul a facut ca pe unele strazi din capitala sa fie restrictionata circulatia, formandu-se ambuteiaje care insa de aceasta data nu i-au suparat pe soferi.

“E un lucru laudabil.”

“Nu ma deranjeaza”

Conflictul armat de pe Nistru a izbucnit la 2 martie, in timp ce la New York se desfasura ceremonia primirii Republicii Moldova in ONU. Puterea de la Chisinau nu mai putea controla  zona din stanga Nistrului, care isi  autodeclarase independenta la 2 septembrie  1990, dupa ce sovietele locale din sudul si  din estul Moldovei au refuzat sa se supuna  legilor votate la Chisinau. Fortele  paramilitare din stanga Nistrului au fost  sustinute tehnic si logistic de armata a 14-a  Federatiei Ruse, dar si de mercenari  cazaci. Ambianta (soldatii merg)La 21 iulie 1992, Mircea Snegur si Boris Eltin  au semnat laKremlin acordul de incetare a  focului. La 24 de ani de la izbucnirea razboiului in care si-au  pierdut viata peste 300 de moldoveni, autoritatile de la Chisinau si cele de la Tiraspol nu au ajuns inca la un consens in ceea ce priveste statutul regiunii transnistrene, iar Rusia refuza sa-si retraga armata.protv


Total comentarii: 0

avatar