Acum cu 20 de ani în urmă prin vremea lui martie în estul republicii din cauza unor factori geopolitici, din cauza unei strategii politice ascunse dintre Vest şi Est, din cauza unor jocuri politice murdare între marele puteri, în Europa de Sud – Est apare un conflict armat cu implicare separatistă fiind susţinut de puterea de Est aşa cum au fost susţinute şi alte conflicte de acest gen cum ar fi cel din Georgia(Abkhazia şi Osetia de Sud), Armenia şi Azerbaijan (Karabahul de Munte) anume în astfel de condiţii ia naştere conflictul din Transnistria.  Începe un război între două maluri de Nistru, între un popor cu acelaşi sînge, tradiţii şi obiceiuri. Un factor de separatism infiltrat cu violenţă  în inima ţării a dus la îndepărtarea malurilor şi la destrămarea ţării. 
   A doua zi a primei luni de primăvară pentru R.Moldova este "Ziua comemorării eroilor căzuţi în conflictul armat din 1992”. Astfel la data de 1 martie cu această ocazie a avut loc înmînarea medaliei "Crucea Comemorativă” veteranilor ce au participat la acţiunile militare din 1992. Eveniment la care au participat mai multe persoane oficiale : viceministru al afacerilor interne dl. Dragomir Vasile, preşedintele r-lui Dubăsari, dl. Grigore Policinschi, Petrică Nicolae Mifodie – general de brigadă, comisarul r-lui Dubăsari, dl. Grabovski Vitalie.  Aceştia, dînd dovadă de stimă şi respect faţă de veterani cu o responsabilitate imensă au traversat gheaţa rîului Nistru pentru a fi alături de combatanţi la ceremonia de înmînare a medaliilor.
   Cu un discurs tematic s-a prezentat preşedintele r-lui dl. Grigore Policinschi în care a menţionat urmările tragice ale conflictului, şi-a exprimat regretul faţă de acele persoanele care nu s-au mai întors de pe cîmpul de luptă, condoleanţe faţă de acele persoane care şi-au pierdut rudele apropiate în tragicul război, Dumnealui a menţionat faptul că nici dupa 20 de ani R.Moldova nu este integră iar etapa la care se află problema transnistreană  a asociat-o ca un război rece dus pe ambele maluri ale Nistrului. 
    Evenimentul s-a finisat cu un concert consacrat tragicului eveniment din 1992, cu cîntece de suflet, cu cîntece patriotice.

Prin vremea lui martie

Prin vremea lui martie
Gloanţele zburau şi oameni omorau
Cu vină şi fara de vina...
Au pus mîna pe armele grele 
Şi împuşcau în noi...iar înapoi tacere,
N-am vrut razboi şi azi nu vrem 
Dar nevoiţi sîntem azi, cum am fost şi ieri
Ţara de duşmani s-o apărăm
Pe fiara neagră s-o  alungăm,
Acel război şi azi ne doare,
Căci feciorul mamei era mare
Şi într-o zi s-a dus de-acasă,
Să-şi apere casa părintească,
Şi dus a fost pe valuri de Nistru,
Iar mama-l tot aşteaptă tristă,
Tata nu s-a întors nici el,
Dar azi cu toţii îl aşteptăm
Il aşteptăm, iar el nu vine
Omorît a fost de gloanţele pagîne
Duşmani ai neamului au fost
Şi un război ce n-avut rost
Ce-a adus doar lacrimi şi durere
Doar suferinţă şi tăcere...
   
Autor: Tanasiev Mihail