Termenul de detenție pentru Filat ar putea fi mărit, susține PG

Foto:unimedia.md

Fostul Premier, ex-lider al PLDM, Vladimir Filat ar putea ajunge inculpat și în alte dosare, iar termenul de detenție ar putea fi extins. Procurorul General, Eduard Harunjen nu exclude că sentința va fi și mai dură notează moldnews.md


”Dacă celelalte dosare vor fi expediate în instanță, există multe norme procesuale de pronunțare a sentinței finale: o cumulare totală sau parțială a termenelor de detenție, o pedeapsă mai dură poate înlocui pe cea precedentă. Instanța trebuie să decidă”, a declarat Eduard Harunjen în cadrul unui interviu pentru ”Newsmaker”, întrebat despre alte câteva dosare în care figurează Filat.

Potrivit Procurorului General, dosarele penale în care figurează Vladimir Filat ”la fel, sunt legate de corupție, trafic de influență, același lanț de infracțiuni”.

”Vă amintiți câte speculații au fost în legătură cu faptul că Shor a scris în denunț 250 mil dolari, iar în judecată a fost transmis dosarul pentru doar 80 de mil. Dosarul care vizează sumele rămase a fost separat. Am expediat în instanță ceea ce am putut demonstra, pentru ca să nu încălcăm termenii de detenție preventivă care poate dura un an. Nu suntem interesați să eliberăm inculpatul, iar mai apoi să-l căutăm în toată lumea. La celelalte aspecte lucrăm”, a mai spus Harunjen.

Amintim că la 27 iunie 2016, fostul Premier și ex-liderul PLDM, Vladimir Filat a fost condamnat la 9 ani de închisoare cu executare în penitenciar de tip închis. Acesta a fost recunoscut vinovat de comiterea actelor de corupție și trafic de influență în dosarul fraudelor de la BEM. Vladimir Filat se declară nevinovat.

Totodată, instanța a decis ca lui Filat să-i fie retras Ordinul Republicii, conferit de Președintele Republicii Moldova. Potrivit deciziei, Filat nu va putea ocupa funcții publice timp de cinci ani, iar bunurile acestuia, în valoare de 791 milioane de lei vor fi confiscate.

Filat a fost reținut și arestat în octombrie 2015 în baza unui autodenunţ al milionarului Ilan Shor.

Mai târziu, în toamna anului 2016, Curtea de Apel Chișinău a păstrat în vigoare sentința instanței primare. Recent, sentința a fost păstrată și de Curtea Supremă de Justiție. Avocații lui Filat au anunțat că se vor adresa la CEDO.

ahmedelsmaili


Total comentarii: 0

avatar