Tragedie in aceasta dimineata la punctul de trecere spre regiunea transnistreana de la Vadul lui Voda. Un pacificator a ucis un tanar in varsta de 18 ani din satul Parata, raionul Dubasari.

Tanarul se indrepta spre Chisinau, la volanul unui automobil. Potrivit unei prime versiuni, a tras un pacificator din partea Federatiei Ruse. Victima a fost transportata cu ambulanta la spitalul de urgenta din Chisinau, insa a murit pe masa de operatie.


Vadim Pisari a fost adus la spitalul de urgenta in jurul orei 8 si a murit 5 ore mai tarziu. Parintii lui, veniti la spital, inca nu aflasera despre tragedie.

Potrivit Biroului pentru reintegrare, tanarul se afla la volanul unui automobil si se indrepta spre Chisinau, impreuna cu un prieten. Cand a ajuns la punctul de trecere de la Vadul lui Voda, masina s-ar fi ciocnit de bariera de control, ar fi ignorat semnul STOP si solicitarea pacificatorilor de a opri. Dupa 20 de minute, tinerii ar fi vrut sa revina la Parata si ar fi ignorat din nou somatia militarilor. Atunci seful postului a tras cateva focuri din mitraliera, ranind soferul in abdomen. Solicitat de Pro TV, copresedintele Comisiei Unificate de Control din partea Tiraspolului, Oleg Beleakov, a declarat ca a tras un pacificator din partea Federatiei Ruse.


Procuratura Militara a Republicii Moldova a deschis un dosar penal pe acest caz si a solicitat armele din dotare ale pacificatorilor, iar in aceasta seara comandamentele trupelor de mentinere a pacii s-au intrunit pentru a examina demersul. Potrivit reprezentantului Moldovei in Comisia Unificata de Control, Ion Leahu, pacificatorii au dreptul sa foloseasca arma in cazul in care exista un pericol real pentru viata militarilor sau cand o persoana foloseste armament sau substante toxice.


Oamenii din satul Parata, aflat in zona de securitate de pe Nistru, sunt ingroziti de cele intimplate si spun ca vor cere evacuarea postului de control.


Delegatia Republicii Moldova in Comisia Unificata de Control, care supravegheaza situatia in zona de securitate, care se va intruni maine in sedinta pentru a examina acest caz.

sursa:PRO TV