Sindicatele din învățământ pregătesc noi proteste

Imagine: www.rtr.md

Sindicatele din învățământ au suspendat negocierile cu Guvernul și pregătesc noi proteste. Profesorii se arată indignați de refuzul autorităților de a le îndeplini revendicările privind majorarea salariilor transmite radiochisinau.md


Săptămâna viitoare va avea loc o ședință plenară a Federației Sindicale a Educației și Științei, în cadrul căreia va fi luată o decizie finală privind acțiunile ulterioare ale organizației, a comunicat pentru INFOTAG președintele acesteia, Dumitru Ivanov.

„Noi am acceptat ca salariul să fie majorat cu cel puţin 20%, însă Guvernul insistă pe o majorare de numai 10%”, a precizat Dumitru Ivanov.

Federația Sindicală a Educației i-a invitat pe premierul Pavel Filip și ministrul Educației, Corina Fusu, la o întrevedere programată pentru 15 martie, însă este prea puțin probabil, potrivit lui Dumitru Ivanov, ca aceștia să vină și, drept urmare, ședința va fi amânată.

Amintim că sindicatele din învățământ au organizat pe 17 ianuarie o acțiune de protest a pedagogilor în fața Guvernului, solicitând majorarea salariilor care au rămas neschimbate din 2014.

Profesorii mai cer majorarea indemnizaţiilor unice acordate tinerilor specialişti din ramură, până la 50-70 de mii de lei, reducerea normei didactice pentru tinerii specialişti, în primii 3 ani de activitate, la 75% pentru un salariu de funcţie, recalcularea anuală, necondiţionată, a cuantumului pensiilor pentru pensionarii încadraţi în câmpul muncii și majorarea burselor de studii cu 20 la sută, începând cu 1 ianuarie 2017.

În februarie, vicepremierul pentru probleme sociale, Gheorghe Brega, declara pentru Radio Chișinău că, deocamdată, nu au fost identificate sursele financiare pentru o eventuală majorare a salariilor profesorilor, dar a spus că solicitările lor vor putea fi onorate în funcție de ce sume vor putea fi disponibilizate în acest scop.

STIRI


Total comentarii: 0

avatar