Dubăsari

SEX și AVORTURI în taină în internatul celor „fără discernământ” din COCIERI

01 Ianuarie 2015 - 08:17
5.0 / 1
658
0

Curtea Interantului din Cocieri seamana cu un ţarc. Foto Polina Cupcea

În Uniunea Sovietică nu exista sex, cu toate acestea copiii se năşteau. Astăzi, în instiuţiile psihoneurologice din Republica Moldova există sex, doar că nu se nasc copii. Secretul? Folosesc prezervativul, susţine administraţia internatelor.Totuşi, sunt şi alte metode de „contracepţie”, despre care se vorbeşte şoptit în internate şi după ora cinci seara, atunci când pleacă şefii. Este vorba de avorturi. Specialiştii le consideră mici crime folosite de către administraţie împotriva femeilor, care le acceptă tacit sau forţat.

La intrarea în internatul psihoneurologic din Cocieri, raionul Dubăsari, te întâmpină un gardian a cărui privire scrutătoare nu-ţi permite să înaintezi nici doi paşi. După câteva explicaţii protocolare, eşti lăsat în marea familie a oamenilor „fără discernământ”. La primul etaj, câteva feţe curioase se îmbulzesc să te salute prieteneşte, apoi după ce zăresc vreun halat alb, repede lasă capul în jos şi aleg o direcţie la întâmplare, numai să nu fie nevoiţi să audă fraza tăioasă: „Ia caută-ţi de treabă!”.

Pisica e copilul lor

În una dintre aşa zisele odăi pentru familii, i-am găsit pe Aliona şi Victor, care anul acesta au împlinit 15 ani de căsnicie. Nu şi-au înregistrat oficial anii de concubinaj, deoarece e mai important sprijinul şi înţelegerea într-un cuplu decât o foaie de hârtie, explică dânşii. „Eu sunt aici din 1994. Ea a venit peste un an. După ceva timp ne-am împerecheat şi uite de atunci suntem împreună la bine şi la rău. Nu avem dereglări psihice, ci eu am nişte probleme fizice de sănătate, iar ea e orfană”, explică bărbatul. Din cauza bolii - distrofie musculară - el nu are dimensiunile mai mari decât ale unui copil de cinci ani.

Cuplul nu are copii, pentru că Aliona nu a rămas însărcinată şi pentru că în instituţia dată nimeni nu rămâne însărcinată, aşa cum ne-a confirmat şi personalul medical. „Ei, da ce îmi trebuie mie copii?”, face un gest cu mâna de parcă a vrut să alunge departe de dânsa aceste gânduri tabu. Numai că instinctul matern a dat-o de gol şi din scaunul rulant al lui Victor îşi face apariţia capul pisoiului Miţunia. „El e copilul nostru”, ne face prezentările femeia. Apoi, întrebată dacă şi-a dorit nu doar pisici, răspunde abia şoptit: „Aici nu ne dă voie să avem copii”.

Sarcina, cuvânt tabu Pe coridor o femeie septuagenară se plânge de durerea cauzată de injecţii. O întreb dacă a văzut femei însărcinate vreodată pe aici, dar mă apucă de o mână şi mă trage într-un colţ întunecos, implorând să nu spun nimănui. „Da, da’ aici se întâmplă lucruri tare ruşinoase, toate tipurile de sex. Femeile rămân însărcinate, dar le fac abort”, spune şi pleacă, făcându-şi semnul crucii la gură şi bolborosind furioasă ceva.

 


Cu cât urci la etajele de sus, cu atât camerele pacienţilor sunt mai goale: fără mobilier, doar paturile acoperite cu cuverturi dedesubtul cărora se ascund cearşafurile slinoase. Infermiera ne asigură că albiturile sunt schimbate o dată la zece zile, iar dacă e necesar - o dată pe săptămână. Veceurile sunt ca şi cele de la olimpiada din Soci - câte două vase în aceeaşi cabină, doar că mult mai jegoase şi fără hârtie igienică. Din spusele gazdelor, etajul trei, ultimul, e ţinut sub lacăt.

„Nu fuma, că rămâi însărcinată!”

La etajul doi, Nina coase ciorapi. Asemenea unui copil, care a învăţat o poezie pe de rost şi o repetă la infinit ca să nu uite vreun cuvânt, începe: „La noi e tare bine. Ne hrănesc şi e cald. E tare bine, bine, bine”, repetă într-una. La auzul cuvântului sarcină, râde şmechereşte dând din cap negativ. Apoi, după ce uşa e închisă, printre dinţi dojeneşte femeile: „Mama dracului, de atâtea ori li s-a spus să nu fumeze că rămân însărcinate, da ele nu ascultă”.

Vizavi de camera Ninei e odaia unde pacienţii se recreează pe timp de ploaie şi frig. Nici un scaun, televizor sau covor moale pe care să stai aşezat, doar un miros puternic de urină te izbeşte în nări. O femeie ne explică: „aici sunt ţinute femeile atunci când au menstruaţie şi stau jos trântite la podea, fiindcă e mai uşor să speli scândurile decât albiturile şi hainele”.

O altă femeie, care a rugat să nu-i divulgăm identitatea, printre lacrimi ne spune că i-au făcut avort cu mulţi ani în urmă şi de atunci nu mai poate avea copii şi că nu rămâne niciodată însărcinată: „Au zis că statul nu are nevoie de copii debili, că şi aşa suntem noi nişte belele pe capul lor”.

Toţi folosesc prezervativul!

Aceste cazuri nu au fost confirmate de personalul medical. „În pereţii acestui internat nu s-a născut niciodată vreun copil şi niciodată nu a rămas vreo femeie însărcinată, respectiv nu s-a făcut nici un avort”, răspunde mândră asistenta medicală superioară, Svetlana Ursul.

Metodele de contracepţie folosite în această instituţie sunt prezervativul, steriletul, controalele profilactice ale moaşei şi... avortul, care este recunoscut în şoaptă şi prin ungherele întunecoase ale internatului. „Noi nu avem înregistrate sarcini, datorită faptului că toţi folosesc prezervativul, iar toate femeile au spirală (sterilet - n.r.). Moaşa vine şi le controlează regulat. Deţine şi un registru unde înseamnă când au ciclu (perioada de menstruaţie - n.r.). Dacă au vreo problemă, ele fug până la dânsa la cabinet, care nu e departe de internat. Dacă e ceva mai grav, le ducem la ginecologul de la Criuleni. El nu vine pe aici”, ne mai spune asistenta medicală.

Mihai, un pacient care locuieşte la etajul trei din secţia zăvorâtă, răspunde ruşinat, la fel ca şi cuplul Alina-Victor, că nu se foloseşte de prezervativ. „Ei, eu ştiu ce e prezervativ, dar nu-l folosesc, că mie nu-mi trebuie. Am văzut, dar la mine nu port. Femeile şi bărbaţii nu-mi plac”, explică, îmbujorându-se la faţă şi roşind până-n vârful urechilor pe fundalul unor răcnete şi discuţii aprinse de-ale colegilor săi, care nu pot împărţi rolul lui Robocop.

Avorturile forţate se întâmplă

Gheorghe Loghin, directorul Internatului psihoneurologic de la Cocieri, menţionează că, din cei 360 de pacienţi, doar vreo 40 ar putea fi incluşi în societate. Cu toate acestea, chiar şi cei care au dereglări psihice mai acute ştiu să folosească prezervativul. „Toţi folosesc prezervativul şi de asta nu a rămas însărcinată niciodată vreo femeie. Ginecologul vine de două ori pe lună să le verifice”, argumentează el. Directorul rămâne însă mut de uimire când îi spun că pacientele, de fapt, au sterilet. „Da?!”, a exclamat Loghin.

 


Reprezentanţii ONG-urilor care apară drepturile persoanelor cu dizabilităţi afirmă însă că ei niciodată nu au văzut prezervative în instituţiile psihoneurologice. De fapt, metoda de contracepţie clasică este controlul ginecologului, care vine să se asigure că nu rămân însărcinate, spun ei.

„Ginecologii din aceste instituţii lucrează pe jumătate de salariu. Respectiv, ei vin periodic şi le ţin sub control ca nu cumva Mărioara să rămână însărcinată, pentru că statul consideră că aceste femei nu trebuie să aducă pe lume copii, chiar dacă au şi ele dreptul. Asta prevede şi legea. Anul acesta vom merge în judecată, să demonstrăm că există avorturi forţate în internate”, a declarat Vanu Jereghi, directorul Institutului pentru Drepturile Omului din Moldova.

 

Sursa: adev.ro/nek3ah

0 Comentariiев

0 Comentariiев

Alte știri

Extern

Pompierii din Australia sunt epuizati si cer demisia premierului: „Stiai ca se va intampla asa ceva, ai fost total ignorant”

Incendile uriase din Australia continua sa faca ravagii, iar ploile din ultimele 24 de ore...

Social

Bărbat, omorât la beție la Ungheni

Un bărbat a fost găsit fără suflare în propria gospodărie din Ungheni.Descoperirea macabră...

Social

Acum poti dona pentru Evelina si prin SMS la numarul scurt 9007!

Trimitand SMS la numarul scurt 9007 cu textul Evi, vei dona 45 de lei pentru Evelina, micu...