Sclavie pe bani publici
sursa: Jurnal de Chișinău foto: jurnal.md

Servitoarele Consiliului raional Dubăsari lucrează pământul preşedintelui raionului Grigore Policinschi pe banii statului

S-a dus să-şi lucreze via cu maşina de serviciu, însoţit de şoferul de serviciu şi de o armată de femei de serviciu care atunci când i-au văzut pe jurnalişti au dispărut în tufari. E vorba despre preşedintele raionului Dubăsari, Grigore Policinschi. Pentru cei care ar fi dorit să rezolve o problemă vineri, acesta nu era de găsit la birou, ci la via personală – o moşie de peste trei ha, amplasată la marginea satului Coşniţa, raionul Dubăsari, pe care a cumpărat-o acum trei ani.Vineri dimineaţă, un grup de consilieri raionali ne-au anunţat că, de patru zile, femeile de serviciu de la consiliul raional se spetesc la via preşedintelui raionului, Grigore Policinschi. „Am trecut pe acolo, vor termina de prăşit azi. Sunt plătite din bani publici să facă ordine în incinta consiliului, nu pe teritoriul gospodăriei acestuia”, s-a revoltat unul dintre consilieri care au solicitat anonimatul.Preşedintele surprins

Am ajuns la faţa locului împreună cu o echipă a Jurnal TV aproape de ora 11.00. Preşedintele raionului, vădit stingherit, într-o ţinută de lucru, s-a grăbit să ne iasă în întâmpinare. S-a apropiat în grabă şi şoferul acestuia, plătit din bani publici, Serghei Topchin. Întrebat dacă e adevărat ce spun consilierii săi, că via din faţă îi aparţine şi că în timpul orelor de lucru îşi rezolvă problemele personale, Policinschi a explodat: „Aţi văzut undeva scopuri personale? Ce înseamnă ce caut eu aici? E o minciună! Voi cine sunteţi? Jurnal de Chişinău, Jurnal TV? Duceţi-vă la Chişinău şi luptaţi cu Chişinăul vostru!”, a spus el.

„Nu mai răspundeţi, domnule preşedinte!”, a răsunat îndemnul lui Topchin care a început a strecura ameninţări la adresa cameramanului de la Jurnal TV, cerându-i să deconecteze camera. Întrebat dacă e adevărat că femeile din spate sunt angajate la consiliul raional şi că lucrează la vie de câteva zile, Policinschi s-a enervat de-a binelea şi a negat acuzaţiile consilierilor, l-a temperat pe Topchin, după care a urcat în grabă în maşina de serviciu şi s-a făcut nevăzut.„Domnul preşedinte nu ne-a obligat”

„Zilierii” se pregăteau să ia masa pe iarbă. O parte dintre femei s-au făcut nevăzute în liziera din preajmă. Viorica Verlan, singura care a rămas pe loc, ne-a confirmat că lucrează la consiliul raional. „Am venit de bună voie, domnul preşedinte nu ne-a obligat, acum sunt în concediu şi fac ce vreau”, ne-a spus ea, refuzând totodată să spună cu cât este plătită de preşedintele raionului pentru o zi la prăşit.

Natalia Grosu, o altă angajată a consiliului raional, urmărea discuţia de la distanţă. În încercarea de a discuta cu ea, ne-a întors spatele. Mariana Grosu, o femeie care păştea vitele, ne-a informat că la via preşedintelui se lucrează din zori: „Pun stâlpi, o îngrădesc cu sârmă ca să o protejeze de vite”, ne-a spus femeia.

Via îi aparţine

Chiar dacă Grigore Policinschi a negat că via i-ar aparţine, la solicitarea noastră, primarul de Coşniţa ne-a prezentat contractul de vânzare-cumpărare a terenului. În calitate de cumpărător figurează Grigore Policinschi, care a achiziționat terenul acum trei ani. De la oameni aflăm că vânzarea acestuia a fost însoţită şi de un scandal, pentru că deţinătorii de animale s-au revoltat că nu vor avea unde paşte vitele.

„Imaşurile noastre sunt după drumul Dubăsari–Tiraspol și din această cauză oamenii se revoltă. Dar pământul acesta aparţinea primăriei, a fost vândut cu respectarea legislaţiei”, ne-a spus primarul Alexandru Leşan.

Consilierii raionali susţin că nu e prima dată când preşedintele foloseşte maşina de serviciu şi chiar angajaţii de la consiliul raional în scopuri personale. „Vom cere o explicaţie la şedinţa consiliului raional şi dacă nu se va autosesiza procuratura vom face noi o sesizare”, spun aceştia.

În total, în RM sunt înregistrate 85 de maşini cu numărul de înmatriculare RM P, 80 de automobile ale guvernului, cu RM G, şi 184 de mașini cu numere RM A. Presa a relatat în repetate rânduri cazuri de încălcare grosolană a regulilor de circulaţie de către şoferii maşinilor cu plăcuţe speciale şi de folosire a automobilelor în alte scopuri decât cele de serviciu. De cele mai dese ori, oficialii scapă basma curată.


Svetlana Corobceanu