Satele Moldovei mor încet dar sigur! În timp ce europenii se întorc la sate pentru că găsesc acolo liniște și aer curat, ai noștri pleacă în valuri la muncă în Europa și, agonisind câte ceva, caută să se stabilească la oraș. De ce? Diagnosticul acestui fenomen dramatic este simplu: banii pe care care statul îi oferă primăriilor, abia dacă ajung pentru strictul necesar. Cea mai gravă problemă este centralizarea finanțelor în visteria statului. Reforma administrației locale: aceasta ar putea fi soluția care ar resuscita satul moldovenesc în următorii trei ani. Până atunci... multe localități rămân invadate de întuneric şi noroi, iar drumurile de ţară sunt pline de gropi, pe care primarii le acoperă... cu promisiuni. 

În acest an bugetul satului Sadaclia este de peste şapte milioane de lei, însă...

Se pare că miza se face şi în funcție de colaratură politică. La Sadaclia primarul este din PLDM, iar raionul Basarabeasca are adminsitraţie comunistă.

În 2009, ultimul an de guvernare comunistă, oraşul Bălţi a primit de la stat 74 de milioane de lei. Acum, comunistul Vasile Panciuk se plânge că Alianţa ignoră cel mai important centru administrativ din nordul țării.

Nici oraşul Hînceşti nu o duce mai bine, chiar dacă aici primarul este democrat.

Bugetele locale se fac în baza normativelor financiare stabilite de Guvern, de parcă funcţionarii din Ministerul Finanţelor ştiu mai bine decât cei din primării de cîţi bani are nevoie o localitate... şi pentru ce anume.

Primarii sunt obligaţi, prin lege, să administreze localităţile, dar legea nu le dă şi pârghii de influenţă. Acum, primarii privesc sceptic la strategia de descentralizare. Descentralizarea Moldovei este urmărită atent şi la Strasbourg. 

Luna trecută, la Congresul Puterilor Locale şi Regionale al Consiliului Europei, a fost prezentat un raport despre democraţia locală din Moldova. Una dintre recomandările oficialior europeni se referă la taxele locale.

După deblocarea crizei politice de la Chișinău, primarii au început să spere.