Noaptea trecuta a fost cea mai geroasa din aceasta iarna, cu minus 17 grade, iar la noapte in nord se asteapta geruri si mai mari - de pana la 25 de grade Celsius. Si ca si cum asta nu ar fi fost de ajuns, ninsoarea care nu mai conteneste a facut ca sate intregi sa se pomeneasca izolate intre nameti. Drumarii de la Orhei de exemplu, au trebuit s-o ia astazi de la capat, intruct peste noapte stratul de zapada s-a asternut la loc pe sosele. In unele sate magazinele au ramas fara paine, iar daca intervine vreo urgenta, sania trasa de cai este singura scapare.


Locuitorii satelor Izvoare si Pohrebeni spun ca de cateva zile nu mai lasa lopetile din maini. 


In aceeasi situatie se afla si drumarii, care fac o munca de Sisif in aceste zile. 


Deja de cateva zile, microbuzul care aduce paine la Pogrebeni nu a mai venit. 


De asemenea, nici urma de transport public prin localitatile afectate de ninsori. Oamenii se planga ca sunt nevoiti sa mearga kilometri intregi pe jos.


Potrivit Ministerului Educatiei, 30 de institutii de invatamant si-au sistat astazi activitatea, iar peste 650 de elevi nu au ajuns la scolile de circumscriptie. Intr-o situatie similara au fost astazi si elevii din Sercani, care stau acasa de trei zile. 


Potrivit Serviciului Situatii Exceptionale, in ultimele 24 de ore, 20 de vehicule au fost deblocate din nameti. Daca va fi nevoie, la deblocare vor interveni si militarii din armata, care sunt pregatiti in acest moment, anunta Ministerul Apararii.  


In prezent, 14 localitati din cinci raioane raman si la aceasta ora fara curent electric. De maine, ninsorile vor fi mult mai slabe, insa gerul se va mentine.