Social

Sase persoane au fost infectate cu antrax in Raionul Cahul

05 Septembrie 2014 - 23:08
1.0 / 8
409
0

 
Potrivit Agenției pentru Protecția Alimentelor, în urma efectuării anchetei epizootice și investigațiilor de laborator infecția a fost depistată în carnea de vită congelată, după ce bovina a fost sacrificată ilegal într-o gospodărie individuală neautorizată sanitar – veterinar din satul Vadul lui Isac, raionul Cahul.


Efectivul de animale din gospodăria individuală au fost achiziționate din diferite localități ale Republicii Moldova fără crotalii, acte de proveniență și certificate sanitar veterinare, fără a fi anunțați obligatoriu medicii veterinari oficiali și autoritatea publică locală.

Pe 3 septembrie 2014 au fost petrecute măsurile sanitar-veterinare de combatere a bolii în focarul suspect și vaccinarea de necesitate a tuturor animalelor, care ar fi putut fi expuse la bacteria antrax. În urma testelor efectuate s-a confirmat boala antrax din probele preluate. La moment se petrec acțiunile sanitar – veterinare de supraveghere și lichidare a bolii, zona respectivă se află în regim de carantină.

În Republica Moldova, vaccinarea contra antraxului este gratuită. Campania de vaccinare împotriva antraxului a demarat la începutul lunii aprilie. Aceasta se desfășoară la nivel național, o dată pe an, înainte ca animalele să fie scoase la pășunat.

Antraxul sau dalacul este o boală infecțioasă produsă de Bacillus anthracis. Această bacterie produce sporii care răspândesc infecția. Boala este comună omului și animalelor.

Oamenii pot dezvolta patru tipuri de infecții cu antrax: antrax cutanat – printr-o leziune a pielii; antrax gastrointestinal – prin ingestia de alimente contaminate; antrax orofaringian (regiunea posterioară a cavității bucale)- prin ingestie de alimente contaminate și antrax respirator – prin inhalarea sporilor. Dintre cele patru forme, antraxul respirator duce la deces cel mai frecvent.
0 Comentariiев

0 Comentariiев

Alte știri

Dubăsari

Postul vamal " Molovata" si-a sistat activitatea din cauza valurilor puternice

Postul vamal "Molovata" si-a sistat activitatea din cauza valurilor puternice. Totul, dupa...

Politic

Candidatul PLDM Anatolie Postolachi la alegerile parlamentare noi pentru circumscriptia Hancesti s-a retras din cursa electorala

Partidul Liberal Democrat din Moldova a decis, impreuna cu candidatul sau Anatolie Postola...

Extern

Pompierii din Australia sunt epuizati si cer demisia premierului: „Stiai ca se va intampla asa ceva, ai fost total ignorant”

Incendile uriase din Australia continua sa faca ravagii, iar ploile din ultimele 24 de ore...