Doar 56 la suta din studentii moldoveni care invata in Romania obtin diploma de absolvire. Asa arata datele unui studiu realizat de Centrul Roman de Politici Europene. Raportul este unul controversat. Atat ambasadorul Romaniei la Chisinau, cat si Organizatia Studentilor Basarabeni din Bucuresti contesta datele.

Studiul prezinta date ingrijoratoare. Din studentii moldoveni care aleg sa invete in Romania, 44 la suta nu obtin diploma de absolvire. Aici intra tinerii care abandoneaza studiile, sunt exmatriculati ori se transfera la alte facultati. Cifrele sunt contestate de ambasadorul Romaniei la Chisinau, Marius Lazurca.


Conform raportului elaborat de Centrul Roman de Politici Europene, 23 la suta din tinerii moldoveni admisi la studii nu se mai prezinta la ore. Pentru realizarea raportului au fost luate in calcul promotiile din ultimii doi ani de invatamant. Exista si sugestii formulate la adresa autoritatilor.

 

Printre acestea se numara organizarea unei singure sesiuni de admitere, publicarea in termene fixe a listei bursierilor admisi, acordarea burselor doar in functie de note, precum si introducerea admiterii on-line. Ambasadorul Romaniei spune ca unele sugestii vor fi luate in calcul.


Studiul noteaza ca, din cauza birocratiei de care se ciocnesc tinerii in procesul de admitere, o treime din locurile oferite pentru acest an de invatamant nu au fost ocupate. De asemenea, concluzia este ca politica statului roman de acordare a burselor pentru tinerii moldoveni esueaza.

 

Raportul se bazeaza pe datele oferite de 24 de universitati din toatalul de 44, iar Organizatia Studentilor Basarabeni din Bucuresti spune ca o buna parte a tinerilor moldoveni invata tocmai in institutiile care nu au fost luate in calcul.