R. Moldova intra intr-o criza economica DE PROPORTII !

 

Pentru ca autoritatile n-au facut reformele necesare, partenerii externi refuza sa ne dea banii promisi, asa ca tara intra intr-o criza economica de proportii. Cel putin asta reiese din declaratiile oficialilor, care spera totusi ca vor putea recupera increderea creditorilor externi prin formarea unui nou Guvern trandmite Pro TV Chisinau .


 


Maria CARAUS, VICEMINISTRUL FINANTELOR: ”Nu va fi finantare externa. Si in aceasta situatie avem prevederi in legislatie cand urmeaza sa suspendam cheltuielile bugetare pentru a nu admite depasirea deficitului bugetar.”Andrian CANDU, PRESEDINTE PARLAMENT: ”Nu este un secret ca in bugetul din 2015 au fost prevazute anumite surse care pe moment intarzie sa fie transferate si din cauza aceasta exista retineri la anumite investitii, dar in niciun caz nu exista la consumuri. Nu putem vorbi de incapcaitate de plata si insolventa. RM nu este in pragul defaultului.

 Viceministrul Finantelor afirma ca Banca Mondiala si Comisia Europeana au suspendat acordarea a 45 si, respectiv, 40 de milioane de euro, suport bugetar.

 Maria CARAUS, VICEMINISTRUL FINANTELOR: ”Nu putem mentiona ca asta inseamna sa intram in incapacitate de plata. Daca se va reveni la negocieri cu partenerii de dezvoltare, situatia poate fi deblocata.”Andrian CANDU, PRESEDINTE PARLAMENT: ”Increderea va fi recuperata cand noi si guvernul nou va actiona pentru reformele necesare.

Cei de la guvernare spun ca declaratia de ieri a premierului Natalia Gherman este, de fapt, un semnal de alarma ... tot pentru guvernare.

 Vadim PISTRINCIUC, DEPUTAT PLDM: ”Asta inseamna ca daca unii parteneri politici nu vor urma o cale inteleapta de a forma un guvern puternic, noi putem intra intr-o criza financiara, economica. Poate declaratia a fost fortata, dar pertinenta. Trebuie sa serveasca ca un semnal de alerta pentru factorul politic.”


 

Ieri expertii economici spuneau ca faptul ca premierul ne-a avertizat sa economisim inseamna, de fapt, ca intram intr-o criza economica profunda.Mihai GHIMPU, LIDER PL: ”Nu profunda, nici in profunzime chiar, dar ca criza este.. ce s-ascundem? Nu cunosc, n-am fost la guvernare.”Vladimir GOLOVATIUC, MEMBRU COM. ECONOMIE: ”Noi nu intrăm, noi deja am intrat într-o situaţie economică dificilă. Situaţia este, într-adevăr, complicată. Rezultatele primului trimestru la executarea bugetului arată asta. Pur şi simplu, puterea nu recunoştea acest lucru. Dar nu mai este unde. Aşa că ei au fost nevoiţi să pronunţe ceea ce oamenii de mult cunosc. Este recunoaşterea situaţiei în care se află bugetul.”


 

Atat viceministrul Finantelor, cat si alti deputati, recunosc: in mare parte, problemele se trag de la situatia din sectorul bancar.ladimir GOLOVATIUC, MEMBRU COM. ECONOMIE: ”De ce a apărut această necesitate de ajustare a tarifelor? Pentru că leul s-a devalorizat. De ce s-a devalorizar leul? Pentru că au fost probleme cu aceste 3 bănci. De ce au fost aceste probleme? Pentru că BNM a reacţionat neadecvat la schimbările din 2014. Şi iată că a ieşit la suprafaţă ceea ce trebuia să iasă.”

Iar comunistii se lauda ca in perioada lor n-au existat probleme legate de acumularile la buget.

Violeta IVANOV, LIDER FRACTIUNE PCRM: ”Cu parere de rau guvernul nu a muncit cum trebuia, pana la moment miliardul nu este.Ieri premierul interimar a avertizat public institutiile statului sa stranga cureaua si sa nu cheltuie bani decat pentru lucruri absolut necesare. Ministrul Finantelor a cerut ministerelor si agentiilor sa faca eforturi pentru a incasa banii care vin din proiecte externe.

sasa320


Total comentarii: 0

avatar