Foto: basarabia.biz
 

(UPDATE 16.30) Anatol Croitoru, combatant: Am aflat abia acum că s-au reinstalat barajele de beton. Am sunat nişte combatanţi de la Pârâta. Sunt foarte indignaţi de aceste lucruri. Nu avem ce mai ceda. Mergem paşnic pentru demontarea postului nr. 9 de pe ambele maluri ale Nistrului. Dacă au fost reinstalate blocurile de beton, nu ştim ce consecinţe vor fi. După cazul de la 1 ianuarie, lumea nu  mai poate răbda nimic. Mâine vom continua protestele. Deja nu ne interesează dacă se va tensiona mai tare situaţia. Nu înţelege nimeni că suntem sătui de aşa regim. Astfel de cazuri au fost foarte multe la acest post, dacă nu împuşcături, au fost alte incidente.

(UPDATE 16.17) Viorel Cibotaru, expert în probleme de securitate: Este o încercare de a păstra un status quo, un statut al fobiei, al despărţirii malurilor. Aceste evenimente vor complica şi mai mult apropierea dintre autorităţile moldovene şi aşa zisele autorităţi transnistrene. Ele au rolul de a irita autorităţile de la Chişinău.

(UPDATE 16.12) Oazu Nantoi, expert în problema transnistreană: Trebuie să vedem originea problemei, care este în conţinutul documentului semnat în 1992, care a stabilit acest format al trupelor de pacificare. Astfel, R. Moldova permanent este defavorizată. S-ar putea obţine nişte schimbări tactice în primul rând prin presiunea din partea cetăţenilor Republicii Moldova.

(UPDATE 16.08) Gheorghe Balan, şeful Biroului vicepremierului pentru Reintegrare: Azi dimineaţă, la orele 5.30, un grup de militari unilateral a reinstalat blocurile de beton. La insistenţa Comandamentului Militar Unit, acum se discută acest subiect la şedinţa de urgenţă a Comisiei Unificate de Control. Vor fi depuse toate eforturile pentru înlăturarea acestor blocuri. În acest caz, toate părţile implicate, inclusiv Rusia, urmează să ajungă la un numitor comun, ce se va întâmpla cu acest post şi cu altele similare, cum vor circula cetăţenii. Apoi decizia se transmite Comandamentului Militar Unit pentru executare.

(15.59) Provocări la Nistru. Un grup de militari transnistreni a reinstalat, astăzi, blocurile de beton, lapostul fix de menţinere a păcii nr.9 de la Vadul lui Vodă, potrivit Biroului pentru Reintegrare.

Acţiunea a avut loc fără acordul Comandamentului Militar UnitMai mult, partea transnistreană a blocat deplasarea observatorilor militari la locul incidentului, pentru a constata circumstanţele în care s-a produs cazul dat.

Biroul pentru Reintegrare face apel către societatea civilă de a nu da curs provocărilor.

Blocurile de beton din preajma postului de la Vadul lui Vodă au fost scoase acum câteva zile, după incidentul de pe 1 ianuarie, când un tânăr de 18 ani a fost împuşcat mortal de către un militar rus. Decizia a fost luată de Comandamentul Militar Unificat în cadrul unei şedinţe extraordinare, ca urmare a demersurilor făcute de Guvern. De asemenea, s-a hotărât ca numărul militarilor postului de la Vadul lui Vodă să fie redus de la şapte la patru.

 sursa:www.Publika.md