Protest la Cocieri: Agricultorii se plâng că Tiraspolul îi impun să plătească impozite


Vrem să ne prelucrăm terenurile, apăraţi-ne dreptul la proprietate! Sunt doleanţele a zeci de producători agricoli din raionul Dubăsari, care au manifestat astăzi în centrul comunei Cocieri.
 


Fermierii spun că mai bine de un an de zile nu pot să-şi prelucreze pământurile situate după traseul Râbniţa-Tiraspol, teritoriu, care separatiştii pretind că-i al lor. Pentru a fi mai convingători, oamenii au scos în stradă şi tehnica agricolă. Spun că au ajuns în culmea disperării, pentru că aşa-zisa administraţie din regiune insistă ca să plătească impozite.
 
Manifestanţii susţin că problema există din cauză autorităţilor de la Chişinău, care tergiversează soluţionarea ei. 
 
Ion Agatiev se numără printre fermierii afectaţi din cauza restricţiei impuse de către Tiraspol la terenurile agricole. Din cele peste 1200 de hectare ce aparţin întreprinderii ţărăneşti la care este fondator, are acces doar la 60.
 
Reprezentanţii Asociaţiei „Promo-LEX” susţin că autorităţile sunt indiferente faţă de rezolvarea problemei ţăranilor din raionul Dubăsari.
 
Totodată, fermierii au dat citire unei rezoluţii adresate autorităţilor constituţionale, misiunilor diplomatice acreditate în Moldova, dar şi Delegaţiei Uniunii Europene. În cazul în care timp de 30 de zile nu se va lua o decizie, vor organiza proteste la Chişinău.
 
Şeful Biroului pentru reintegrare, George Balan, nu a fost de găsit la telefon pentru a comenta situaţia.
 
Amintim că, accesul fermierilor din Dubăsari la propriile terenuri agricole a fost blocat de Tiraspol încă în luna martie, anul trecut. De atunci, oamenii sunt obligaţi să-şi treacă cele peste 6.000 hectare de terenuri agricole în proprietatea autorităţilor separatiste şi să le plătească acestora impozite. Restricţiile impuse de către administraţia separatistă a adus pagube fermierilor de aproximativ 13 milioane de lei.

sasa320


Total comentarii: 0

avatar