Au prejudiciat statul cu aproximativ 4 milioane de lei. Procurorii au pornit 9 cauze penale pe faptul incalcarilor stabilite la acordarea ajutoarelor sociale persoanelor social-vulnerabile din mai multe localitati.În cadrul investigatiilor, procurorii au constatat ca încalcarile legislatiei vizeaza includerea de catre persoanele – solicitante de ajutor social în cererile privind acordarea ajutorului respectiv a unor date eronate despre starea lor materiala, precum si alte date, care nu au fost verificate în modul corespunzator de catre asistentii sociali – angajati ai Directiilor raionale de Asistenta Sociala, Protectie a Familiei si Copilului. În consecinta, mai multe persoane, care au prezentat informatii eronate cu privire la starea lor materiala, au beneficiat de ajutoare sociale contrar prevederilor legale.  

 

Ilegalitati de acest gen procurorii au stabilit în raioanele: Cimislia, Hîncesti, Falesti, Telenesti, Nisporeni, Stefan-Voda, Ungheni, Glodeni si Briceni, valoarea totala a prejudiciului cauzat statului fiind estimat la aproximativ 4 milioane de lei. Examinarea respectivelor cauze se afla la diferite stadii procesuale, urmînd a fi individualizate actiunile si prejudiciul cauzat în fiecare caz de abuz sau neglijenta în serviciu.

 

Actualmente, în baza rapoartelor parvenite recent de la Inspectia Sociala, procurorii au dispus efectuarea de verificari asupra temeiniciei acordarii ajutoarelor sociale în raioanele Criuleni, Dubasari, Ocnita si Rîscani.