TIRASPOL, 30 noi – RIA Novosti, Vladimir Sanduţa. Autorităţile Transnistriei ar vrea să introducă o companie de pacificatori proprii în oraşul Bender, a comunicat vineri pentru RIA Novosti Oleg Beleakov, copreşedinte al Comisiei Unificate de Control (CUC) din partea autorproclamatei republici.

 

„Noi intenţionăm să abordăm chestiunea privind introducerea în oraşul Bender a pacificatorilor transnistreni la şedinţa CUC. Dislocarea companiei noastre va stabili paritatea forţelor transnistrene şi moldoveneşti în oraş”, - a spus el.

Potrivit spuselor lui, la data de astăzi la Bender este dislocat un batalion rus de pacificare fără o companie şi o companie de pacificatori moldoveni – în suburbia Varniţa.

„Noi nu intenţionăm să fortificăm prezenţa noastră în Zona de securitate, deoarece concomitent cu introducerea în oraşul Bender a companiei vom reduce batalionul din Grigoriopol. Adică cadrul Acordului de la Odesa (anul 1998) cîte 500 de pacificatori pentru Moldova şi Transnistria nu va fi încălcat”, - a explicat Beleakov.

Anul curent s-au împlinit 20 de ani de la începutul operaţiunii de pacificare pe Nistru.

Pacea în zona de conflict este menţinută de forţe mixte de pacificare formate din 402 militari ruşi, 492 - transnistreni, 355 - moldoveni şi zece observatori militari din Ucraina. Pacificatorii îşi satisfac serviciul la 15 posturi staţionare şi PCT, care sînt dislocate pe sectoare-cheie ale Zonei de securitate.

Transnistria, 60% din locuitorii căreia sînt ruşi şi ucraineni, vroia să iasă din componenţa Moldovei încă pînă la destrămarea URSS, avînd temeri că pe valul naţionalismului Moldova ar putea să adere la România. În 1992, după tentativa eşuată a autorităţilor Moldovei de a soluţiona cu forţa problema şi conflictul armat, Chişinăul a pierdut controlul asupra raioanelor din stînga Nistrului şi Transnistria a devenit un teritoriu de fapt necontrolat de Chişinău. Pacea în regiune este menţinută de forţele de pacificare.

Tiraspolul n-a obţinut recunoaştere internaţională, dar continuă să insiste activ asupra acestui fapt. Moldovei nu-i convine această variantă, ea propune transnistrenilor autonomie largă în componenţa statului unitar.

La negocierile pentru reglementarea transnistreană participă Moldova şi Transnistria – părţi în conflict, FR, Ucraina şi OSCE – mediatori, Uniunea Europeană şi SUA – observatori.