Noul ministru al Mediului si-a angajat finul de cununie in functia de sef de cabinet. Valeriu Munteanu reactioneaza la acuzatii.


Noul ministru al Mediului, Valeriu Munteanu, l-a angajat in functia de consilier al sau si sef de cabinet pe finul sau de cununie, Alexandru Bostan. Acesta i-a fost si asistent la Parlament, cand Munteanu a fost deputat. Alexandru Bostan are 30 de ani si este profesor de drept la Universitatea Libera Internationala din Moldova.


Alexandru Bostan si-a inceput serviciul la Ministerul Mediului pe 3 august. in 2013, cand s-a casatorit, Valeriu Munteanu i-a fost nas de cununie. Acum ii este sef. Ministrul spune ca nu vede un conflict de interese in aceasta situatie, de vreme ce legea  nu contine notiunile de ”nas” si ”fin”. ”Eu respect cu strictete legislatia Republicii Moldova, inclusiv cea care stabileste regimul juridic al incompatibilitatilor si al conflictelor de interese”, a raspuns Valeriu Munteanu jurnalistilor de la moldovacurata.md. 

Totodata, intr-o postare pe Facebook, acesta si-a justificat decizia luata, mentionand ca Alexandru Bostan, este unul dintre cei „mai cu simt” şi mai pregatiti tineri dintre toti pe care i-am cunoscut. La sfarsitul mesajului, liberalul avizeaza ca mai are o functie libera de consilier, iar conditia de baza pentru aceasta functie este capacitatea de a munci cat sapte.  

  

Precedente la Guvern Intr-o situatie similara a fost acum cateva luni si fostul premier Chiril Gaburici, care i-a avut in subordine pe doi dintre finii sai - Natan Garstea, care i-a fost consilier pe domeniul finantelor, si Eduard Banaruc, care a fost secretar general al Guvernului. Valeriu Munteanu este deputatul care a sesizat Comisia Nationala de Integritate atunci cand fostul premier Chiril Gaburici a angajat-o in calitate de consilier pe administratoarea a trei dintre firmele sale, Steluta Andreev. CNI a constatat lipsa conflictului de interese.  CNI: Notiunile de ”nas” si ”fin” nu sunt incluse in legislatie, deci nu e conflict de interese. Comisia Nationala de Integritate (CNI) spune ca in asemenea cazuri, cand nasii sau finii sunt in relatii de subordonare, din punct de vedere legal, nu exista un conflict de interese. ”Legea cu privire la conflictul de interese prevede ca se pot afla in conflict de interese persoane apropiate, cum sunt: sotul/sotia, persoane inrudite prin singe sau adoptie (parinti copii, frati, surori, bunici, nepoti, unchi, matuse) si persoane inrudite prin afinitate (cumnat, cumnata, socru, soacra, ginere, nora).

Prin urmare, „finul” nu se incadreaza in categoria persoanelor in raport cu care poate fi stabilit un conflict de interese”, ne-a explicat Cristina Dumbravan, consilier pentru relatii cu presa al CNI. 

Precizam ca legislatia interzice conducatorilor institutiilor publice sa aiba in subordine rude apropiate. In cazul in care exista asemenea situatii, ele trebuie declarate sau solutionate, noteaza moldovacurata.md.

sasa320


Total comentarii: 0

avatar