De la începutul acestui an, circa 120 de locuitori din localităţile aflate în Zona de Securitate au solicitat aşa-zisa „cetăţenie” a regiunii transnistrene pentru că sunt descurajaţi de lipsa de acţiune a autorităţilor constituţionale ale Republicii Moldova.


Numărul celor care optează pentru „cetăţenia” transnistreană, împreună cu facilităţile oferite de Tiraspol, cum sunt gazul ieftin şi pensiile ridicate, este în creştere, susţine Ghenadie Cosovan, fost viceministru al afacerilor interne, potrivit Info-Prim Neo.


Ghenadie Cosovan a declarat, la un club de presă, că Republica Moldova nu are o strategie de soluţionare a problemelor acestor cetăţeni, iar posturile de control de pe Nistru sfidează şi mai mult locuitorii din Zona de Securitate.


„Camarazii de arme din Cocieri mi-au spus, cum începe iarna, unica sursă de existenţă este podul de gheaţă de peste Nistru. Duc cu săniile. Dacă vara este bacul, iarna duc cu săniile produsele alimentare. Numai consumul de combustibil al Platoului Cocieri (localităţile Cocieri, Molovata Nouă, Corjova, Mahala, Roghi, Vasilievca, n.r), adică benzină şi motorină din stânga Nistrului, este în jur de 6 milioane de lei care se duc în bugetul lor. Nemaivorbind aici de produse alimentare, conserve, pâine. Pe zi ce trece vom pierde şi aceste localităţi Transnistriei”, a declarat Ghenadie Cosovan.


Ex-viceministrul spune că este foarte important ca autorităţile constituţionale ale Republicii Moldova să vină cu unele facilităţi pentru locuitorii din Zona de Securitate, ca să facă mai atractivă idea de reîntregire a ţării.