MOLDOVA ARE PRESEDINTE! Nicolae Timofti, votat de 62 de deputati

 
11:46/ Multumesc la toti care au sustinut candidatura mea. Impreuna cu Dvs o sa reusim sa aducem in Republica Moldova stabilitatea. Va asigur ca conlucrarea intre puterile de stat se va face in baza Constitutiei.
 

 

11:23/ 62 DE VOTURI PENTRU NICOLAE TIMOFTI. REPUBLICA MOLDOVA ARE PRESEDINTE! 

 

11:20/ Membrii comisiei numara buletinele de vot.

 

11:11/ Membrii comisiei sigileaza cele 49 de buletine nefolosite, care vor fi predate apoi in arhiva Parlamentului.

 

11:05/ Tudor Deliu: Au votat 62 de deputati. Au fost confectionate 111 buletine de vot, 49 de buletine nefolosite.

 

11:03/ Procedura de votare s-a incheiat. Comisia speciala va trece la numararea buletinelor. 

 

10:15/ In timp ce toti deputatii au impaturit intr-un fel buletinele de vot, liberalii au ales o alta metoda. Acestia au impaturit buletinele pe diagonala, probabil, pentru a nu fi acuzati ca au stricat buletinele. Anterior, in presa s-au vehiculat scenarii conform carora s-ar fi incercat zadarnicirea alegerilor, iar numarul buletinelor stricate ar fi egal cu 12, exact cati deputati are PL.

 

10:03/ Deputatii voteaza.

 

10:00/ Tudor Deliu sigileaza urna de vot, care este transparenta.

 

09:47/ Procedura de vot a inceput.

 

09:40/ Tudor Deliu explica procedura de vot: ”Pentru” - nu sterge numele candidatului. ”Impotriva” - sterge numele candidatului cu o linie.

 

09:39/ Marian Lupu: Vreau sa multumesc si eu dlui Nicolae Timofti pentru ca a dat dovada de barbatie cand a acceptat sa devina candidat. Indemn pe toti deputatii, din toate sectoarele sa mergem sa oferim votul nostru pentru Nicolae Timofti. Doamne-ajuta!

 

09:37/ Marian Lupu: Venim sa punem capat acestei situatii care a saturat puternic poporul. Odata cu reintrarea in aceasta faza de stabilitate politica si psihologica, vom putea sa ne concentram atentia asupra tuturor reformelor pe care ne-am angajat sa le ducem la bun sfarsit.

 

09:35/ Vlad Filat: Am vrut sa asiguram un dialog intre guvernare si opozitie. N-a fost posibil. Avem viziuni si interese diferite. Vreau sa-i multumesc dlui Timofti pentru acel mesaj in care a spus ca este pentru consolidarea societatii si mentinerea unui dialog intre guvernare si opozitie. Dumnezeu sa ne ajute! Multumesc.

 

09:31/ Vlad Filat: Vreau sa-i multumesc dlui Ghimpu, pentru perioada complicata in care a exercitat functia de presedinte, chiar daca interimar. Sa-i multumesc dlui Lupu, pentru ca si acum exercita aceasta functie.

 

09:29/ Vlad Filat: Astazi se fac 917 zile de cand RM nu are presedinte ales. In aceste zile Moldova a demonstrat ca poate sa-si rezolve problemele.

 

09:27/ Valeriu Strelet: Sa nu dezamagim cetatenii, sa-i facem mandri ca ne-au acordat votul lor.

 

09:25/ Valeriu Strelet: Ne vine in gand un singur lucru: Iarta-i, Doamne, ca nu stiu ce fac. Avem azi toate conditiile pentru a finaliza aceste procese. Avem un candidat potrivit din toate punctele de vedere si avem angajamentul numarului necesar de deputati.

 

09:22/ Valeriu Strelet: Sperantele noastre ca opozitia va avea un comportament responsabil, deschiderea noastra de a avea un dialog cu comunistii s-au ciocnit de tertipuri permanente.

 

09:20/ Mihai Godea: Astazi, aici si acum va trebui sa muncim mult. Trebuie sa le readucem oamenilor incredere si speranta. Impreuna cu colegii mei din PAD am luat o decizie sa nu fim parte a acestui spectacol de prost gust. Dar am hotarat ca aceasta stare de lucruri nu mai poate continua.

 

09:18/ Mihai Godea: Guvernarea va trebui sa uite de suparari si frustrari, de interese personale. Alegerea presedintelui nu inseamna capatul drumului. Urmeaza multa munca.

 

09:16/ Mihai Godea: Mai marii tarii au inteles ca jocul de-a tara este periculos pentru multi dintre ei. Astazi putem pune capat acestui joc.

 

09:14/ Dumitru Diacov: Eu imi doresc ca noi sa ajungem sa spunem ”Multumim, dle presedinte!”.

 

09:12/ Dumitru Diacov: Eu cred ca ar fi un obicei foarte bun ca o data in luna dl Timofti sa bea un ceai cu ceilalti 3 fosti presedinti, pentru a vedea cum vad ei tara.

 

09:11/ Dumitru Diacov: Eu sper ca in momentul in care nu ne mai paste pericolul anticipatelor, ne vom concentra asupra reformelor, asupra invatamantului, educatiei.

 

09:09/ Dumitru Diacov: Dl Timofti nu este candidatura nici a dlui Ghimpu, nici a dlui Filat, nici a dlui Lupu. Este candidatura care a venit in urma unor discutii.

 

09:07/ Dumitru Diacov: Dle Dodon, datorita consecventei PD si a dlui Lupu, care a deschis portita. Ma bucur ca putem sa le aducem astazi o veste buna cetatenilor.

 

09:03/ Igor Dodon: Dle Timofti, fiti un presedinte al tuturor. Alianta ramane oponentul nostru. Sa ne ajute Dumnezeu!

 

09:01/ Igor Dodon: Am spus despre trei filtre. Sa aiba doar cetatenia moldoveneasca. Timofti corespunde. Sa aiba sustinerea a 58 de deputati. Dl Timofti corespunde si aici. Al treilea filtru a fost testul statalitatii. Nicolae Timofti corespunde tuturor filtrelor. De aceea, noi vom vota presedintele.

 

08:59/ Igor Dodon: Am fi vrut sa impartim povara aceasta cu celalalt partid de opozitie, dar ei au ales luptele stradale. La deciza de azi am ajuns in ciuda unor presiuni enorme. In decizia noastra, ne-am bazat pe obiectivele pe care le-am pus inca de cand am parasit PCRM.

 

08:58/ Igor Dodon: Suntem in ziua cand vom hotari care este calea pe care vom rezolva criza: alegerea presedintelui sau anticipate, dar nu vom mai avea incertitudine. Noi intelegem foarte bine ca atentia este indreptata la grupul socialistilor. De noi depinde daca vom merge in anticipate sau la alegerea anticipatelor. Votul nostru va arata. Indiferent de acesta, critici vor aparea.

 

08:55/ Artur Resetnicov: Astazi aveti ocazia sa nu deveniti complice la uzurparea puterii in stat. Nu cred ca va doriti sa fiti un presedinte compromis si lipsit de sustinerea poporului. Va indemnam sa va retrageti din Alianta. Daca va veti retrage, puterea revine poprului.

 

08:54/ Artur Restnicov: Astazi asistam la un alt fars, care se numeste ”alegerea presedintelui”. Avem in memorie ziua cand deputatii, la indicatia lui Marian Lupu, au fraudat alegerile. Astazi, aceiasi actori odiosi vor face acelasi lucru. Mai mult, Marian Lupu a declarat ca are metode secrete pentru a supraveghea votul deputatilor.

 

08:52/ Ion Hadarca: Ce sa va doresc? Sa fiti drept si veti fi rasplatit pentru dreptate, cu un bun nume si toata recunostinta neamului. Asa sa ne ajute Dumnezeu!

 

08:51/ Ion Hadarca: Un judecator este, prin excelenta, omul legii, unul care este lider in bransa sa. Seful statului trebuie sa fie omul legii si avem certitudinea ca asa va fi. Cunoscandu-l, vom vota cu usurinta pentru dumnealui.

 

08:49/ Ion Hadarca: Cred ca alegerea sefului statului va contribui la echilibrarea placilor tectonice, care multa vreme au fost zdruncinate. Dupa expirarea acestei ore, multi comentatori nu vor mai avea despre ce scrie.

 

08:47/ Ion Hadarca: Se parea ca acest mecanism nu mai poate fi reparat, dar AIE a gasit o solutie. Eu imi exprim regretul, cu tot respectul fata de solii opozitiei, regretul ca fractiunea PCRM nu se afla in sala.

 

08:46/ Ion Hadarca: Am certitudinea ca suntem martorii si faurarii unei ore istorice. Doi ani si ceva am cautat diferite solutii, am tatonat aceste solutii.

 

08:45/ Marian Lupu: Urmeaza discursurile liderilor de fractiuni.

 

08:45/ Nicolae Timofti:  Eu stiu ca exista un risc, dar eu imi asum acest risc. Asa sa ne ajute Dumnezeu! 

 

08:41/ Nicolae Timofti:  Chiar si pentru un necunoscator este clar ca relatiile dintre putere si opozitie nu sunt satisfacatoare. imi propun sa fiu un mediator  intre aceste doua forte. De asemenea, consider necesitatea aprobarii unui cadru legislativ pentru opozitiei, definirea statului opozitiei in general.

 

08:36/ Nicolae Timofti:  Sunt perfect constient ca vin la carma unei tari sarace. Apreciez volumul de munca ce s-a depus pentru diminuarea ratei saraciei. Aceasta rata a scazut, dar saracia este atat de mare, ca rezultatele pozitive se pierd.

 

08:32/ Nicolae Timofti:  S-a vorbit mult despre Constitutie  si ca ar trebui modificata, are imperfectiuni. Daca o sa ajung garantul acestei Constitutii, tin sa ma expun la acest subiect. Voi asigura eficientizarea cadrului constitutional, pentru ca acesta sa duca la armonizare si stabilitate.

 

08:30/ Nicolae Timofti:  Voi incerca sa fiu un mediator, iar toata energia mi-o voi dedica pentru ca ramurile din tara noastra sa conlucreze eficient. 

 

08:28/ Nicolae Timofti:  Urmeaza sa fie asigurat statutul de neutralitate a Moldovei, pentru a nu permite ca o armata sa se afle pe teritoriul tarii.

 

08:27/ Nicolae Timofti: Unica varianta de solutionare a conflictului transnistrean este calea pasnica. Chiar daca s-a lucrat mult in acest domeniu, RM ramane un stat divizat, un stat care nu-si poate controla tot teritoriul.

 

08:24/ Nicolae Timofti: Am fost intrebat care este viziunea mea despre politica externa a tarii. Am raspuns ca tarile mari fac o politica mare, iar tarile mici sunt condamnate sa faca o politica desteapta. Anume o astfel de politica a dus Moldova in ultimii ani.

 

08:22/ Nicolae Timofti: Tara noastra este divizata, este nevoie de o idee care sa uneasca oamenii, iar aceasta idee este integrarea europeana. Oamenii trebuie sa inteleaga ca UE este un spatiu de valori si bunastare si ca ei merita sa fie acolo. Astazi sunt forte care incearca sa discrediteze aceasta idee. Datoria mea va fi sa explic cetatenilor importanta integrarii.

 

08:20/ Nicolae Timofti: Chiar si dupa 20 de ani de independenta, Republica Moldova se confrunta cu grave probleme sociale si economice. Este foarte important ca reformele sociale si economice, cele pe calea integrarii europene sa-si gaseasca o continuitate.

 

08:19/ Nicolae Timofti: Pe mine ca cetatean ma doare ca tara mea nu are un presedinte de mai bine de doi ani. Nu exista cetatean care sa nu-si doreasca stabilitate in tara. Republica Moldova a ajuns la o raspantie si trebuie sa aleaga daca va merge spre haos sau spre stabilitate.

 

08:17/ Nicolae Timofti: Pentru mine este o adevarata onoare sa ma aflu astazi in fata Dvs. Eu nu am facut niciodata politica si nici nu voi face in viitor, de aceea discursul meu va fi unul nu politic, ci cetatenesc.

 

08:15/ Majoritatea a votat pentru propunerile lui Lupu.

 

08:15/ Marian Lupu: Conform legii, candidatului i se ofera un timp de pana la 30-40 de minute pentru a-si expune pozitia si a raspunde la intrebari din partea deputatilor. Vin cu o propunere: dat fiind faptul ca dl Timofti a avut intrevederi cu toti reprezentantii fractiunilor, propun sa nu mai existe intrebari. Mai propun si ca alocutiunile la luari de cuvant sa nu fie mai mari de 5 minute. Cine este pentru a accepta aceste norme de procedura, rog sa votati.

 

08:10/ Tudor Deliu: La 12 martie Comisia speciala a primit actele candidatului Nicolae Timofti, inaintat de liderii celor trei fractiuni Valeriu Strelet, Dumitru Diacov si Ion Hadarca. Membrii comisiei au verificat actele acestuia si au constatat ca ele sunt conforme cu legislatia si l-a inregistrat pe Nicolae Timofti drept candidat la functia de presedinte, sub numarul 1.

 

08:05/ Tudor Deliu: Fractiunea PCRM nu a fost prezenta la sedintele Parlamentului si nu a delegat reprezentanti in Comisia speciala, dar comisia si-a desfasurat lucrarile in mod norma, in limitele legii.

 

08:00/ Sedinta Parlamentului a inceput. Presedintele Comisiei speciale pentru alegerea presedintelui Tudor Deliu prezinta raportul comisiei.

 

07:50/ Artur Resetnicov, Sergiu Sirbu si Ina Supac au venit la Parlament pentru a supraveghea procedura de alegere. Acestia spun ca scrutinul ar putea fi fraudat.

 

07:40/ La Parlament a sosit candidatul pentru prezidentiale Nicolae Timofti. Acesta a fost urmat, la scurt timp, de premierul Vlad Filat.

 

07:30/ Palatul Republicii este inconjurat de un cordon de politisti de la regimentul ”Scut”. De asemenea, cladirea este imprejmuita cu un gard de protectie.

ofice


Total comentarii: 4

  avatar
  0 Spam
  1 sasa320 • 16:48, 16 Martie 2012 [Material]
  wow wow wow wow wow wow wow cool cool cool cool cool dry happy happy happy tongue wink wink wink wink wink smile
  avatar
  0 Spam
  2 Anya • 17:08, 16 Martie 2012 [Material]
  Klassna
  avatar
  0 Spam
  3 Sava Tatiana • 22:56, 17 Martie 2012 [Material]
  wacko wacko wacko wacko wacko wacko
  avatar
  0 Spam
  4 sasa320 • 23:02, 17 Martie 2012 [Material]
  biggrin biggrin biggrin biggrin biggrin
avatar