Timp de o săptămână colegii mei au mers prin satele raionului Dubăsarişi au discutat cu localnicii. Problemele acestora au fost analizate împreună cu autorităţile publice locale în cadrul unei Ediţii Speciale.

Una dintre problemele semnalate de moldovenii din stânga Nistrului este lipsa serviciilor medicale de calitate.

''Nu avem un spital unde să poată să treacă controlul oamenii. Avem o policlinică mică care nu este dotată cu aparate moderne''.

Oamenii sunt nemulţumiţi şi de faptul că nu au acces la propriile terenuri agricole.

''Există riscul ca noi să fim lipsiţi de dreptul de proprietari a terenurilor care se găsesc după traseu. Prin intermediul Biroului de Reintegrare se lucrează în direcţia aceasta, dar nu suntem încrezuţi că o să putem ajunge la acele terenuri'', a menţionat primarul comunei Coşnita din raionul Dubăsari, Alexandru Leşan.

Iar cel mai mult îi doare atunci când sunt umiliţi la punctele de trecere instituite de autorităţile transnistrene.

''De multe ori trebuie să stai în rând. E o umilinţă şi nu e chiar plăcută pentru oamenii care trec. Când este nevoie de trecut, mai ales cu elevii apar alte probleme, mult mai drastice'', a spus directorul liceului din Coşniţa, Tudor Verlan.

Moldovenii din stânga Nistrului îşi doresc, însă, cel mai mult să trăiascăîntr-o ţară integră.

''Oamenii care au rămas pe teritoriul Transnistriei sunt cetăţeni ai Republicii Moldova. Ei cu entuziasm aşteaptă că o să fim cândva o ţară unică şi nu o să mai avem problemele care sunt pe această parte a Nistrului'', a conchis primarul satului Corjova, Sergiu Oprea.

Campania "Moldova are glas" va continua, săptămâna viitoare, în localităţile din raionul Căuşeni.