Au devenit istorice evenimentele tragice ale anului 1992, cînd conflictul militar de pe Nistru a curmat vieţile părinţilor noştri şi copiilor rămaşi orfani.  Irecuperabilă este durerea pentru taţii, fraţii şi mamele noastre, care şi-au pierdut fiinţele dragi şi nu se vor mai întoarce nici odată printre noi.
Tradiţional, la Corjova s-au pregătit pentru desfăşurarea paşnică a manifestaţiilor dedicate celor 20 de ani de la declanşarea războiului de pe Nistru din 1992, însă cu părere de rău nici anul acesta, deşi a fost un apel către misiunile diplomatice din Moldova, reprezentanţii Ucrainei şi Rusiei, OSCE-ului, către comisia unifiată de control pentru organizarea paşnică a manifestaţiilor de comemorare, autorităţile neconstituţionale de la Tiraspol au intimidat participanţii la manifestaţie, blocînd drumurile cu auto speciale, miliţioneri, cazaci, concentrîndu-i  în locurile pe unde urma să treacă marşul păcii, organizat de către autoritatea publică locală şi asociaţia veteranilor de război. Şi de data aceasta, primarul actual al localităţii a fost invitat la organele de forţă din Dubăsari, avertizîndu-l despre arborarea tricolorului  şi utilizarea simbolicii de stat în cadrul manifestaţiilor, în caz contrar vor avea loc incidente şi el va fi tras la răspundere. Totuşi, pe data de 2 martie, anul curent, în s. Corjova a avut loc mitingul de comemorare a celor căzuţi în timpul tragicului război de pe Nistru. Alături de combatanţii localităţii, oamenii de rînd, părintele bisericii, primarul satului şi elevii gimnaziului, la 
miting a participat şi Maria Jimbei - vicepreşedintele raionului Dubăsari, Valeriu Berzan, secretarul consiliului raional, Grabovschi Vitalie – comisar CPR Dubăsari şi Profire Petru, reprezentantul Guvernului în teritoriu. Aceştea au mers în coloană pe traseul de la primărie pînă la cimitir, s-au oprit la fiecare cruce unde au căzut camarazii de luptă, au depus flori şi coroane iar părintele a săvîrşit cîte o litie de pomenire la fiecare din aceste locuri. Au mers la biserică pentru a petrece slujba de pomenire, după care s-au deplasat la cimitir, unde la fel părintele bisericii localităţii a petrecut serviciul divin, a citat pe nume fiecare persoa ucisă în timpul războiului imprimat pe monument. Cu un discurs de pomenire a celor căzuţi la datorie a venit primarul localităţii, conducerea raionului, cîţiva combatanţi, directorul gimnaziului şi trei elevi, care au recitat poezii în cinstea eroilor. A urmat ceremonia de decernare a medaliilor, celor care au dat dovadă de vitejie şi patriotism în timpul războiului de pe Nistru din 1992,  apoi depunere de flori şi coroane la monumentul eroilor din 1992 şi în final masa de pomenire.
În drum spre consiliul raional, la ieşirea din localitatea Doroţcaia, un grup de elevi de la liceul teoretic Doroţcaia s-au adunat la monumentul eroilor căzuţi în 1992, ei făceau lecţia civică predată de către directoarea liceului, Eleonora Cercavschi, unde li s-a adus la cunoştinţă istoria şi rolul monumentului, construit în memoria celor căzuţi la datorie. Doamna Maria Jimbei s-a alăturat şi a susţinut iniţiativa profesorului, care nu s-a speriat de timpul de afară şi a ieşit cu elevii pentru a preda acestă lecţie anume în această zi de comemorare.