Zeci de veterani ai conflictului armat de pe Nistru, dar şi oameni de rând au organizat astăzi un miting de comemorare şi la Corjova.

În acest an, nu s-au înregistrat incidente, dar militarii transnistrieni au fost nelipsiţ şi au supravegheat atent acţiunile.

Mitingul de comemorare a început din centrul comunei Corjova. Participanţii la acţiune au mers în coloană până la biserica din localitate.

Ei au asistat la o slujbă de pomenire în memoria celor care şi-au pierdut viaţa pe câmpul de luptă, apoi au depus flori la cimitirul Eroilor.

Mulţimea a fost însoţită de zeci de miliţieni separatişti, alţi câteva zeci, erau deja împrăştiaţi prin cimitir. Unii au purtat uniforme, alţii au fost îmbrăcaţi în civil, spun localnicii.

,,Îi pomenim pe toți care au căzut în 1992 și tot satul nu o să uite niciodată în viață lucrurile care au fost făcute pentru activitatea țării noastre, pentru că nu degeaba s-au dus tineri pentru ca Moldova să fie unică și țara noastră să fie puternică", a spus primarul comunei Corjova, Sergiu Oprea.

Printre cei prezenţi la eveniment a fost şi Valeriu Miţul, veteran de război şi fost primar al localităţii Corjova. El îşi aminteşte cu durere în suflet despre grozăvia prin care a trecut în 1992.

,,Fata mi s-a născut chiar pe 25 iunie, când erau cele mai crâncene lupte. Ele erau la Balți, eu aici, nu puteam să fac nimic, trebuia să stau aici. Am văzut mai mulți oameni decedați lângă mine și mulți răniți”, a spus veteranul.

Depuneri de flori la monumentul eroilor căzuţi pe câmpul de luptă au avut loc astăzi şi în satul Cocieri.

Amintim că, săptămâna trecută, reprezentanţii Chişinăului, Tiraspolului, Rusiei, Ucrainei, dar şi cei ai OSCE şi-au luat angajamentul de a garanta ordinea în timpul acţiunilor de comemorare, odată cu semnarea unui acord în cadrul Comisiei Unificate de Control.

Precizăm că, în septembrie 1990, Tiraspolul a proclamat independenţa regiunii, iar doi ani mai târziu a început războiul. Efective ale gărzii transnistrene şi unităţi de cazaci au atacat postul de poliţie din Dubăsari.

Pentru că în acea perioadă Moldova nu avea armată, autorităţile de la Chişinău au ripostat cu trupe de poliţişti. De cealaltă parte, au luptat cazaci, voluntari ruşi şi ucraineni.

Mai mult, combatanţii transnistreni au folosit armament de la depozitele ruseşti. Acţiuni militare au avut loc în localităţile Dubăsari, Corjova, Coşniţa, Cocieri, Roghi, Tighina şi Varniţa.