Politic

Marian Lupu nu mai candidează la Preşedinţie

28 Decembrie 2011 - 15:05
5.0 / 4
602
0
La 16 decembrie, Marian Lupu, nu a acumulat numărul suficient de voturi pentru a fi promovat în funcţie

 

La 16 decembrie, Marian Lupu, nu a acumulat numărul suficient de voturi pentru a fi promovat în funcţie

 

Liderul democrat a anunţat, în această dimineaţă, că nu se va înscrie în cursa repetată pentru funcţia de preşedinte al Republicii Moldova. Asta după ce a candidat de trei ori și nu a reușit niciodată să adune numărul suficient de voturi în Parlament.

UPDATE 11.30 Liderul comuniștilor, Vladimir Voronin, a fost surprins de retragerea lui Marian Lupu. „Noi deja nu mai credeam că el va conștientiza că nu-l acceptă nimeni la funcția de președinte, inclusiv colegii din Alianță. Vedeți de cât timp a avut nevoie!", a remarcat Voronin. El nu exclude că alianța de guvernare pregătește o capcană. Conform scenariului, AIE nu va înainta niciun candidat pentru scrutinul din 15 ianuarie, care va fi în acest caz declarat nevalabil și alegerea președintelui va fi din nou amânată, iar anticipatele parlamentare vor fi tergiversate până la toamnă. Pentru a evita acest lucru, PCRM ar putea să înainteze propriul candidat la Președinție.

UPDATE 11.20 Analistul politic Viorel Cibotaru spune că decizia lui Marian Lupu este una logică și calculată. Expertul crede că potențialul candidat trebuie să aibă suficientă pregătire pentru a fi un „arbitru politic". „Trebuie să fie un foarte bun expert într-un anumit domeniu, dar totodată trebuie să aibă abilităţi în domenii cât mai multe posibile - politică, jurisprudenţă, administraţie, limbi străine", spune Cibotaru.

UPDATE 11.05 Gestul liderului democrat l-a luat prin suprindere pe colegul său de coaliție, liberalul Mihai Ghimpu. „E o decizie care îi aparține, urmează să discutăm în Alianță și să decidem ce facem mai departe. Poate că a avut nevoie de mai mult timp. Dacă am fi mers pe calea noii Constituții, președintele ar fi fost demult ales", a spus deputatul.

UPDATE 11.00 Socialiștii din Parlament, în frunte cu Igor Dodon, au salutat decizia lui Marian Lupu și s-au declarat gata de negocieri pentru identificarea unui candidat de compromis, care să nu facă parte din niciun partid politic.

Marian Lupu a spus că a luat această decizie aseară, la Consiliul Naţional al Partidului democrat pentru că a fost acuzat în repetate rânduri de politicieni că toată responsabilitatea pentru nealegerea şefului statului va cădea pe umerii lui. Totodată, el s-a declarat gata de dialog cu partidele parlamentare pentru a găsi o altă candidatură. „Fac acest pas pentru a explora noi posibilităţi la alegerile repetate, păstrând intactă alianţa", a precizat Marian Lupu, în cadrul unui briefing.

Deputaţii vor încerca încă o dată să aleagă preşedintele pe 15 ianuarie.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
sursa:Adevarul
0 Comentariiев

0 Comentariiев

Alte știri

Social

La 6 ani cancerul a lăsat-o oarbă , iar acum poate să-și piardă și graiul

Soarta a fost nemiloasă cu micuța Evelina Muntean , la 6 anișori a rămas oarbă din cauza c...

Dubăsari

Bacul plutitor care transportă locuitorii din Cocieri pe malul drept al Nistrului s-a înnămolit, iar oamenii au rămas iarăși blocați

Locuitorii de pe platoul Cocieri au rămas iarăși blocați, întrucât bacul plutitor care-i t...

Social

Bărbat, omorât la beție la Ungheni

Un bărbat a fost găsit fără suflare în propria gospodărie din Ungheni.Descoperirea macabră...