La Cocieri a fost deschis un nou Centru de Sănătate

Peste 12 mii de cetățeni din stânga Nistrului, locuitori ai satelor Cocieri, Corjova, Roghi, Vasilievca și Molovata Nouă, vor beneficia de astăzi de condiții moderne de tratament și investigații medicale în cadrul Centrului Medicului de Familie inaugurat în satul Cocieri. De asemenea, în această instituţie se vor adresa şi vor beneficia de servicii medicale cetăţenii din localităţile aflate în subordinea administraţiei de la Tiraspol. Astfel, oamenii vor avea acces la servicii calitative de diagnostic și tratament mai aproape de locul de trai.
 

La evenimentul de inaugurare au fost prezenți primul președinte al țării, Mircea Snegur, președintele PLDM, Vlad Filat, ministrul Sănătății, Andrei Usatîi, adiministrația locală, medici și cetățeni.

Liderul PLDM, Vlad Filat, a menționat că evenimentul are o importanță aparte, or pe lângă semnificația în sine, poartă și o încărcătură simbolică și emotională.

"Dincolo de faptul că demonstrăm că mergem, pas cu pas, înainte spre asigurarea unor condiții de viață mai bune, este și un exemplu că doar fiind o țară unită vom reuși să învingem toate problemele și greutățile. Avem deja lucruri concrete pe care le-am realizat, în jurul cărora trebuie să ne consolidăm și să mergem cu credință înainte. Sunt sigur că vom reuși, muncind împreună pentru un scop bine determinat: să construim o țară unită, prosperă, europeană, cu încredere în ziua de azi și, mai ales, în cea de mâine", a spus Vlad Filat.

Mircea Snegur a menționat că reforma în domeniul sănătății se face simțită prin construcția de centre medicale, prin dotarea instituțiilor cu utilaj performant - rezultate palpabile care, împreună cu alte schimbări majore ce țin de infrastructură, demonstrează că vectorul european, ales odată cu proclamarea independenței, este unicul corect.

"Din Vest vin investiții, vine susținerea, iar din Est - doar embargouri și șantaj. Calea noastră de dezvoltare este una europeană și trebuie să mergem cu încredere pentru atingerea acestui scop", a spus primul președinte al țării.

Ministrul Sănătății, Andrei Usatîi, a declarat că acest centru este unul de referință pentru zona transnistreană, un exemplu de apropiere de standardele europene de sănătate.

"Din cele 117 de Centre de sănătate preconizate a fi construite în cadrul proiectului aprobat de Guvernul Filat în 2010 au mai rămas doar patru. Astfel, peste 1mln 400 de mii de oameni vor beneficia de servicii medicale de calitate și peste doua mii de cadre medicale au obținut condiții bune de lucru", a spus Usatîi.

Oficiul Medicului de Familie Cocieri a fost construit în cadrul Proiectului Băncii Mondiale „Servicii de Sănătate şi Asistenţă Socială".


Oficiul dispune de toate condiţiile necesare pentru prestarea asistenţei medicale primare, este asigurat cu echipamentul medical şi instrumentariul necesar, inclusiv pentru reabilitare. De asemenea, Oficiul Medicului de Familie este dotat cu instalaţie radiologică, ultrasonograf, laborator clinic şi biochimic, în valoare de 1 mln.lei, procurat cu suportul PNUD. În oficiu activează 3 medici de familie şi 7 asistenţi medicali. Oficiul Medicului de Familie Cocieri este asigurat cu transport sanitar.

sasa320


Total comentarii: 0

avatar