Pretinsele autorităţi de la Tiraspol intenţionează să naţionalizeze întreprinderile care au fost achiziţionate de investitorii străini, potrivit informaţiilor ziarului Nezavisimaia Gazeta, care face trimetere la o declaraţie a autorităţilor de la Tiraspol.
„Evghenii Şevciuc ar intenţia să naţionalizeze întreprinderile investitorilor străini, care au fost lăsate de izbelişte. Întreprinderile vizate sunt fabrica de extracţie şi prelucrare a uleiului din Bender, a cărei proprietar este un cetăţean american şi fabrica de sticlă, care aparţine unui german”, se mai spune în articolul publicat de ziarul Nezavisimaia Gazeta.

Cele mai mari întreprinderi din regiunea din stânga Nistrului sunt uzina Metalurgică de la Râbniţa, Moldavcabeli, uzina Pribor şi fabrica de încălţăminte Tighina amplasate la Bender. De asemenea este şi fabrica de vinuri Buket Moldavii şi centrala electrică de la Cuciurgan, care se află în proprietatea Federaţiei Ruse.

Din anul 2000 când a fost dat startul privatizării în Transnistria, 155 de întreprinderi au fost vândute, 130 cu anumite condiţii pentru investitori, 80 au o altă formă de proprietate. Veniturile din privatizare s-au ridicat la 219 milioane de dolari SUA.