Decizia a fost luată în cadrul şedinţei Comisiei Unificate de Control (CUC), desfăşurată în perioada 25 octombrie 2011-16 februarie 2012. Şedinţa a avut pe ordinea zilei doar o singură întrebare- situaţia din sectorul centru a Zonei de Securitate după instalarea de către administraţia de la Tiraspol a posturilor de aşa-numiţi grăniceri, în imediata apropiere de localitatea Pohrebea şi hidrocentrala de la Dubăsari. 

În cadrul şedinţei, delegaţia Republicii Moldova în CUC a încercat să explice că acţiunile unilaterale întreprinse de partea transnistreană pot duce la destabilizarea situaţiei în Zona de Securitate, fapt ce ar putea avea un impact imprevizibil. În context, s-a amintit că posturile aşa-numiţilor grăniceri în Zona de Securitate vin în contradicţie cu acordurile din 1992 şi hotărîrile CUC ulterioare. 

Ca urmare, s-a decis ca în locul acestor două posturi să fie efectuat controlul de posturile de poliţie şi miliţie. Totodată, s-a decis că şi controlul asupra hidrocentralei de la Dubăsari să fie efectuat tot de organele de drept, iar preconizata introducere a unui post de pacificare în partea dreaptă a hidrocentralei a fost anulată. 

Conform Serviciului de comunicare al Delegaţiei Republicii Moldova la CUC, în cadrul şedinţei s-a ţinut cont şi de posibilele tensionări de situaţie, în ajunul celor 20 de ani de la începutul conflictului transnistrean în timpul ceremoniilor de comemorare a celor căzuţi. Membrii CUC au exprimat condoleanţe familiilor care au avut de suferit de pe urma războiului. 

Mai mult, reprezentanţii la CUC din partea Federaţiei Ruse, Ucrainei şi OSCE au emis o adresare către conducătorii de toate nivelurile de pe cele două maluri ale Nistrului pentru a desfăşura, la 2 martie, o slujbă comună de pomenire pentru toţi cei căzuţi în conflict.

Pentru vizualizarea deciziei tastaţi aici.