Igor Dodon: Transnistrenii sunt frații noștri și cetățeni ai R. Moldova

Preşedintele Igor Dodon consideră una dintre principalele sarcini este menţinerea păcii şi armoniei interetnice în Moldova. El a afirmat acest lucru vineri la inaugurarea la Chişinău a celui de-al II-lea forum al etniilor cu genericul "Inima mea este Moldova".


Potrivit agenţiei Infotag, el a menţionat că mişcarea etnoculturală în Republica Moldova sărbătoreşte în această zi a 30-a aniversare, transmite Canal24.info.

"Mişcarea a început încă înainte de proclamarea independenţei ţării şi a mers împreună cu ea pe calea constituirii. În anii 90 ai secolului trecut, adversarii noştri au încercat să dezbine republica anume pe principiul naţional. Oamenii simpli însă s-au dovedit a fi mai deştepţi şi mai vizionari decât cei care îi conduceau. 

Am reuşit să ajungem la un numitor în sudul ţării, sperăm să ajungem la un acord şi în est, în regiunea transnistreană. Căci ei sunt fraţii noştri și cetăţenii Republicii Moldova şi trebuie să depăşim aceste provocări", a declarat şeful statului.

El este convins că toţi cei care trăiesc în Moldova sunt "un singur popor" şi este îngrijorat de ultimele evenimente.

"Un grup de deputaţi s-a adresat Guvernului cu propunerea de a traduce etichetele medicamentelor în rusă. Iar Guvernul a dat aviz negativ. Ce înseamnă asta şi împotriva cui vine? 

Împotriva generaţiei mai mari de cetăţeni care încă nu au învăţat limba de stat? La ce bun aceste acţiuni?", s-a indignat şeful statului.

El a amintit că o treime din populaţie este vorbitoare de limbă rusă.

"Nu e vorba numai de ruşi, ci şi de bulgari şi găgăuzi. Ei toţi sunt parte a poporului nostru multinaţional. La mijlocul lunii iunie, noi am făcut un pas important - forţele de stânga şi de dreapta s-au unit pentru a demonta regimul anterior. 

A fost un act eroic din partea tuturor deputaţilor Parlamentului. În toate aceste luni, în ţară a domnit un calm relativ: nu au existat mitinguri ale forţelor de dreapta împotriva celor de stânga şi invers. 

Noi toţi avem nevoie de această linişte. De ce să dezbinăm societatea prin asemenea iniţiative? La urma urmei, alegerile vor trece şi iarăşi va trebui să mergem mai departe împreună. 

În calitate de garant al Constituţiei, intenţionez să fac tot posibilul pentru că în societatea Moldovei să fie pace şi armonie. Ştim cum să o facem. Am dori ca toate grupurile etnice să se simtă în Moldova ca la ei acasă. Altă casă nu avem", a subliniat preşedintele.


infotag.md

 

Canal24


Total comentarii: 0

avatar