Foto: edu.md
Peste 3000 de copii din 21 de raioane ale ţării vor merge la şcoală cu 40 de autobuze noi. Cheile şi actele au fost înmînate, astăzi, reprezentanților din raioane veniți special cu acest scop la Chișinău. Printre beneficiarii acestui lot de unităţi de transport sînt şi 3 licee din raioanele din stînga Nistrului. Este vorba de cele din Rîbniţa, Bender şi Dubăsari.

Prim-ministrul Vladimir Filat a declarat, în cadrul evenimentului, că autorităţile vor continua reformele în domeniul învățămîntului și educației. Potrivit lui, urmează a fi finalizate proiectele de infrastructură, inclusiv construcţia drumurilor şi dotarea instituţiilor de învăţămînt cu utilajele necesare. „Evenimentul de astăzi este o etapă importantă a reformei structurale în educaţie, cea care ţine de asigurarea accesului la o educaţie de calitate pentru toţi copiii", a spus Filat.

Viceministrul Educației, Valentin Crudu, a remarcat că elevii vor învăța în școli de circumscripție, situate la o distanță de 3-10 km de localitatea de domiciliu, acolo unde școlile au fost închise pe motivul necompletării claselor cu numărul necesar de elevi.

"O școală mai bună este o școală de circumscripție cu profesori la fiecare disciplină de studiu, una dotată cu clasă de calculatoare, un atelier pentru orele de educație tehnologică și altele”, a menționat Crudu.

În total, în cadrul proiectului de reformare structurală a sistemului educaţional din ţară au fost procurate 109 autobuze pentru transportarea a peste 7200 de elevi din circa 150 de localităţi, în acest scop fiind investite peste 95 de milioane de lei pe parcursul anilor 2010-2012.