Transferul global de arme conventionale de masa, precum tancuri sau avioane, a crescut cu 24% in perioada 2007-2011 fata de anii 2002-2006, potrivit unui studiu realizat de Institutul din Stockholm de Cercetare a Pacii Internationale. Distributia de arme catre Asia de Sud-Est a cunoscut o crestere semnificativa, avand in vedere tensiunile existente cu privire la pretentiile teritoriale din jurul Marii Chinei de Sud, noteaza The Economist.

 Trei sferturi din exporturile realizate in ultimii cinci ani au fost inregistrate de cinci mari economii, dupa cum se poate vedea in graficul de mai jos. Statele Unite reprezinta la ora actuala cel mai mare exportator mondial, detinand 30% din exporturile lumii. Armele produse in America ajung in Coreea de Sud, Australia, Pakistan sau Singapore.

 

Pe locul doi se afla Rusia, cu 24% din exporturile globale. Armele fabricate de rusi au ca destinatie India, China, Algeria, Venezuela sau Vietnam.

 

Pe urmatoarele locuri in topul celor mai puternici exportatori de arme la nivel global se afla GermaniaFranta si Marea Britanie.

 

Un pas important pe aceasta piata l-a facut China, care si-a dezvoltat capacitatea de productie a propriilor arme, subliniaza jurnalistii britanici. China se afla pe locul sase in clasamentul celor mai mari exportatori.

 

India ramane cel mai mare importator de arme, cumparand practic 10% din totalul de armament global.