Publika.md

 
Igor Dodon
 

Igor Dodon a transmis, azi, PCRM-ului, proiectul său de reformare a partidului. Acesta conţine 10 paşi care, potrivit autorului, vor duce la modernizarea formaţiunii. Acum, Dodon aşteaptă reacţia conducerii PCRM şi speră ca aceasta să fie una raţională, nu bazată pe emoţii. Declaraţia a fost făcută în cadrul emisiunii Fabrika, azi, 2 noiembrie şi a provocat discuţii aprinse între invitaţii din platou.

"Sunt convins că mai mult de 50% din activul PCRM aşteaptă schimbări în interiorul formaţiunii. Mark Tkaciuk nu este PCRM, e un membru al partidului şi cred că mai puţin trebuie să ne intereseze opinia lui. Aştept reacţia colegilor din partid, a conducerii. Cred că timpul va arăta câţi mă vor susţine", a menţionat Igor Dodon.

Comunistul a făcut referire şi la o echipă din cadrul PCRM, pe care susţine că o reprezintă, dar fără a oferi detalii. "Când facem declaraţii şi propuneri, le facem bine calculate. Mă refer la echipa pe care o reprezint şi pe care o veţi vedea la un anumit moment", a precizat acesta.

Dodon a vorbit şi despre lansarea fundaţiei "Soluţia". "Nu am încălcat disciplina de partid. Încercarea de a mi se incrimina de către unii că am încălcat statutul PCRM e foarte stranie", a remarcat el.

În timp ce unii analişti sunt de părere că scopul urmărit de Dodon prin acest pas este afirmarea sa în cadrul Partidului Comuniştilor şi crearea propriei imagini de politician puternic, alţii cred că este vorba despre un joc al PCRM,care urmăreşte să adoarmă vigilenţa AIE şi să-i atragă pe liderii acesteia într-o capcană.

"Se creează impresia că schema cu Dodon este un joc, coordonat chiar în sânul partidului, pentru a le crea o impresie oponenţilor că există diferite opinii în PCRM, că AIE ar putea prelua nişte voturi", a menţionat Ion Păduraru, fost ministru al Justiţiei.

Opinia nu este, însă, împărtăşită de analistul politic Viorel Cibotaru. "Dodon nu joacă aşa şi a demonstrat-o de câteva ori. El şi-a făcut azi un joc foarte puternic, e a doua tentativă a lui de a se afirma printre elitele politice. Dodon a dorit să-şi spună cuvântul puternic pe care îl are. El e unica persoană din cadrul PCRM care a fost primit la Bruxelles, a fost primit la Moscova şi va fi primit şi la Bucureşti dacă va merge. Astfel se demonstrează o democraţie în PCRM, există două alternative. Acest lucru permite PCRM să se dezvolte în două spaţii ideologice: unul al lui Tkaciuk şi al doilea al lui Dodon, Greceanîi, Muşuc. Aceasta este o investiţie în propria putere şi încă o dată demonstrează cine şi ce este Igor Dodon", a explicat Cibotaru.

La fel consideră şi fostul prim-ministru Dumitru Braghiş. "Dodon procedează corect, el acum pas cu pas îşi creează autoritate în PCRM. Am rămas cu impresia că mesajul de reformare înseamnă că PCRM nu e pregătit de anticipate. E un îndemn indirect faţă de partid de a participa la alegerea preşedintelui împreună cu AIE", a spus acesta.

Pe de altă parte, jurnalistul Victor Nichituş crede că mesajul transmis azi este altul. "Igor Dodon nu vorbeşte chiar de modernizarea PCRM, ci despre modul în care partidul ar putea câştiga alegerile. Să nu uităm că Dodon este un tehnocrat. El a dat de înţeles că dacă PCRM va pierde, atunci el se poate ocupa de cu totul alte treburi. A spus de mai multe ori că a avut tot felul de invitaţii, inclusiv de la Moscova", a specificat Nichituş.

Şi analistul politic Igor Boţan susţine că "toate acţiunile lui Dodon pot fi o perdea de fum ca să adoarmă vigilenţa AIE, să creeze impresia că în eventualitatea unor alegeri anticipate, PCRM va avea probleme interne, dar în realitate, Alianţa va nimeri într-o capcană".