Consilierii comunei Cocieri, raionul Dubasari, au scris un demers catre consilierii raionali, prin care au cerut transmiterea din proprietatea publica a consiliului raional in proprietatea publica a consiliului local Cocieri, cu titlul "gratuit", a pachetului de actiuni ale statului in S.A. "Minerul" - cariera de piatra de pe teritoriul comunei Cocieri, care constituie 64 097 actiuni (64%) cu valoarea nominala de 5 lei/actiunea, pachet in valoare totala de 320,485 lei.

In legatura cu demersul, presedintele raionului Dubasari Grigore Policinschi a instituit un grup de lucru condus de vice-presedinta Raisa Spinovschi, care au examinat situatia economica a intreprinderii si a stabilit modalitatea indeplinirii ce-rerii consilierilor. Ion Mitcul, primarul comunei Cocieri, explica, ca intreprinderea este strategica pentru satele din stanga Nistrului, care nu au posibilitate sa transporte materiale de constructie prin vama autoproclamatei rmn nici pe timp de vara, dar mite iarna, cand unica cale de legatura ramane bacul de la Molovata.

Din alt punct de vedere, reanimarea carierei inseamna locuri de munca pentru sateni, pentru ca intreprinderea mai dispune de specialistii, care stiu cum sa o exploateze. "Daca vom pierde specialistii, ne va fi foarte greu sa mai reanimam mina de piatra. Mai mult, cariera ramane unica sursa de materiale de constructie pentru sat", spunea Ion Mitcul. Totodata primarul si-a exprimat increderea, ca consiliul local va gestiona intreprinderea, care la moment are datorii fata de buget in marime de 50 mii lei, mai bine decat consiliul raional. Primarul a fost sustinut de catre consi-lierii locali si de catre administratorul carierei, Iurie Ivanov.

Administratorul carierei a spus ca la momentul cand a preluat conducerea intreprinderii, aceasta avea datorii mult mai mari si tehnica distrusa completamente. Acum, dupa ce au fost incheiate contractele necesare cu Ministerul Mediului, dupa ce minerii au trecut controlul medical, intreprinderea are sanse sa primeasca licenta si sa inceapa activitatea.

Consilierii raionali, dupa discursurile deputatului Vasile Sova si a presedintelui Grigore Policinschi, care au vorbit despre responsabilitatea enorma ce le revine consilierilor locali si primarului, au decis unanim sa accepte transmiterea pachetului majoritar de actiuni, ce apartine consiliului raional, in proprietatea consiliului local, sa monitorizeze, pe parcursul a 2-3 ani, cum se va dezvolta si va activa intreprinderea, care, dupa cum a recunoscut presedintele raionului, nu i-a adus nimic, inafara de probleme, dar ca intreprinderea ar trebui sa aiba un program bine determinat de activitate si dezvoltare.

Presedintele a invocat aici cazurile nefericite ale intreprinderilor care, odata ce au ajuns in gestiunea unor agenti economici, au ajuns la o degradare totala. Este exemplul fabricii de conserve din Cosnita, taberei de odihna "Prietenia", cooperativei agricole de producere "Victoria", altor intreprinderi, care ar putea presta servicii populatiei si da dividende, dupa care le-a dorit cocierenilor succese si rezultate macar de doua ori mai bune, decat a avut consiliul raional, cat a gestionat cariera.


S. Cernov, 2 martie 2012