Dificultăţile şi piedicile pe care le au, zilnic, jurnaliştii din Moldova, îi împiedică să devină o forţă care să se bucure de o mai mare încredere din partea cetăţenilor. De această părere sunt invitaţii emisiunii Vox Publika.

"Atunci când, spre exemplu, la un post de televiziune observ filme descărcate de pe torents şi puse pe post şi observ la alte posturi când ziariştii merg cu adevărat pe teren, merg cu carul de televiziune, intervievează oamenii, muncesc foarte mult pentru acelaşi minut sau aceeaşi emisiune, îmi dau seama că statul nu asigură condiţii de egalitate pentru presă", a declarat Tudor Darie, consilier pentru politici de tineret şi IT în cadrul oficiului prim-ministrului Vlad Filat.


"Pentru presa de aici am observat un fenomen ciudat, a fost încă de la început supusă politicului. Nu i s-a permis încă de la începuturi să se afirme pe valul democratic", susţine Mihai Conţiu, editorialist Moldova Suverană.

Unii spun că problemele jurnaliştilor ar putea fi soluţionate dacă în Moldova ar exista o organizaţie care ar apăra cu adevărat interesele breslei. 

"E necesar ei să prindă curaj, să îndrăznească, să facă câte o mică celulă sindicală în fiecare instituţie media şi după aceea, să ne unim cumva într-un sindicat mai mare sau vreun ONG mai mare", considerăOleg Brega, jurnalist.


Unii invitaţi au găsit şi o explicaţie pentru încrederea mică din partea populaţiei. "S-a vorbit despre faptul că presa este politizată în R. Moldova şi atât timp cât va fi sub acest căpăstru, nu va exista o încredere", a opinat Oxana Iuteş, jurnalist.


Alţii s-au declarat mai optimişti în ceea ce priveşte situaţia mass-media din ţară. "Situaţia în care se află presa din R. Moldova nu este atât de dramatică în comparaţie cu ce se întâmplă în toată lumea", a menţionatLudmila Andronic, preşedinte Consiliul presei.


Potrivit sondajului efectuat în timpul emisiunii, doar şapte la sută dintre telespectatorii Publika TV au spus că au încredere în presă.

sursa: www.Publika.md