Cum s-a circulat astăzi între cele două maluri ale Nistrului // VIDEO
sursa: jurnal.md/jurnaltv.mdfoto: panoramio.com

De la promisiuni până la fapte reale, este cale lungă. Aşa se întâmplă şi în cazul înţelegerii dintre premierul Vlad Filat şi liderul de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk. Ni s-a spus că vom circula liber în stânga Nistrului, măcar de Paşti, dar în practică se întâmplă altfel. 

Separatiştii nu mai cer îndeplinirea unor formulare, dar continuă să verifice şi actele şi maşinile. Ca şi până acum, presa nu trece Nistrul nici după cele mai minuţioase controale. 

Începând de astăzi şi până luni, persoanele care vor să treacă Nistrul nu mai sunt obligate să completeze aşa-numitul "formular de migraţie", la posturile vamale instalate abuziv de separatişti. Liderul de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk, a semnat şi un ordin în acest sens. 

Deşi sunt în continuare opriţi din drum şi le sunt verificate actele şi maşinile, oamenii care au rude în stânga Nistrului se bucură de micul avantaj oferit pentru câteva zile.

Înţelegea dintre Şevciuk şi Filat nu se răsfrânge asupra tuturor. Echipa Jurnal TV a încercat să ajungă la Tiraspol, însă, a fost oprită la aşa-zisul post vamal de la Coşniţa. Paşapoartele echipei de filmare au fost luate de către grănicerii transnistreni şi verificate mai bine de 40 de minute. Într-un final, accesul pe teritoriul regiunii ne-a fost interzis.

Acum două săptămâni, premierul Vlad Filat, a avut o întâlnire la Tiraspol cu liderul separatiştilor, Evgheni Şevciuk. Cei doi s-au înţeles ca în perioada sărbătorilor de Paşte, cetăţenii de pe ambele maluri ale Nistrului să circule liber atât în stânga, cât şi în dreapta râului. În realitate, asta a însemnat doar renunţarea la "formularele de migraţie". Aceeaşi măsură va fi pusă în aplicare şi de Paştele Blajinilor, în perioadă 21-23 aprilie.