Proba Mantoux administrată copiilor din satul Bălţata, raionul Criuleni, putea fi cu termenul expirat. Aceasta este una din ipotezele discutate în localitate, a declarat, la o conferinţă de presă, preşedintele Asociaţiei obşteşti „Moldova mea”, Fiodor Ghelici. Mai mulţi copii au ajuns la spital cu reacţie adversă după ce li s-a injectat soluţia de tuberculină, notează Info-Prim Neo.

 

Fiodor Ghelici a aflat despre acest caz de la rudele sale din localitatea în cauză. Zece din copiii spitalizaţi au ajuns la reanimare, iar autorităţile încearcă să ascundă acest fapt. În localitate se mai spune că medicii nu au folosit seringi adecvate pentru injectarea probei Mantoux. Mai mulţi copii s-au plâns că se simt rău – unii au avut slăbiciuni, febră, hipertensiune. La cererea unei profesoare de a stopa supunerea elevilor la proba Mantoux, medicii au continuat, motivând că aceste simptome sunt provocate pe fundal psiho-emoţional. Şi doar când copiii au început să leşine, au fost chemate ambulanţe.

 

Ajunşi la faţa locului, membrii Asociaţiei „Moldova mea” nu au găsit nicio ampulă, nicio seringă pe care ar fi putut-o supune expertizei. Potrivit lui Fiodor Ghelici, medicul din localitate nu a putut spune exact denumirea preparatului administrat şi nici data producerii serului.

 

O mamă prezentă la conferinţa de presă a declarat că şi fiica sa s-a simţit rău după ce i s-a injectat soluţia în cauză. Fata a fost transportată la spital, unde erau şi alte eleve. La spital i s-au făcut perfuzii, dar medicii au insistat că nu e altceva decât o reacţie la stres. „Dacă e vorba de stres, de ce i-au făcut perfuzii şi de ce fiica mea abia mergea şi a doua zi?”, a întrebat femeia.

 

Un tânăr care a participat la conferinţă a spus că mai mulţi colegii de-ai săi la fel au fost transportaţi la spital pentru că au leşinat, unde li s-au administrat perfuzii. Tânărul a auzit prin sat că pe elevii din s-au făcut teste.

 

Potrivit membrilor Asociaţiei „Moldova mea”, copiii au fost externaţi imediat ce presa a aflat despre caz, pentru a nu crea panică. Igor Căldare, membru al asociaţiei, spune că „Moldova Mea” a sesizat şi mai devreme opinia publică că în ţară sunt aduse medicamente şi produse alimentare cu termenul de valabilitate expirat, însă autorităţile nu au avut nicio reacţie. Potrivit lui Igor Căldare, astfel de cazuri au loc pentru că guvernanţii ar avea interese financiare.

 

În data de 8 mai curent mai mulţi copii din gimnaziul din Bălţata, raionul Criuleni au fost transportaţi la spital după ce au fost supuşi la proba Mantoux. Potrivit Ministerului Sănătăţii, proba Mantoux este utilizată pentru a determina dacă persoana a dezvoltat răspunsul imun la bacteria care provoacă tuberculoza. Proba se efectuează prin injectarea intracutanată a unei doze mici de soluţie de tuberculină, rezultatul reacţiei fiind determinat peste 72 ore.

 

Elevii din Bălţata au prezentat acuze la cefalee, fatigabilitate (slăbiciuni), fiind solicitată Asistenţa Medicală de Urgenţă. Copiii au fost transportaţi pentru examinare şi supraveghere medicală la Institutul de Cercetări Ştiinţifice în domeniul Ocrotirii Sănătăţii Mamei şi Copilului. Ca rezultat al investigării medicale, s-a constatat ca fiind determinant factorul psiho-emoţional (spaima), însoţit de condiţiile climaterice.