Copiii de la "Concordia" invata meserii noi

Discipolii Oraselului Copilariei de la Pirita, prin straduinta zilnica si munca de peste un an de zile, au adunat o colectie impunatoare de lucrari hand-made, cu care pot tine piept oricarei expozitii sau vernisaj, fie in satul lor sau la capitala.

Expozitia copiilor s-a bucurat cel mai mult de succesul vizitatorilor si la festivalul, care s-a consumat la Doroctaia pe 2 octombrie, iar conducatoarea atelierului de arte Ludmila Bufteac a vorbit cu multa pasiune despre munca sa si a discipolilor pe care-i ghideaza in lumea frumosului si utilitarului, caci copiii confectioneaza lucruri, care pot fi de folos in orice gospodarie.

"Am deprins arta confectionarii obiectelor de la trainerii din Moldova sau de peste hotare, care ne invata pe noi, maturii, iar noi, la randul nostru, le transmitem cunostintele noastre copiilor. Confectionam impreuna cu ei obiecte din ceramica, din lana, din hartie, incercam sa confectionam mileuri crosetate, bijuterii. Toate aceste ocupatii le dezvolta fantezia, le creaza confort psihologic si stare de bucurie pentru rezultatul muncii lor".

Atelierul de arte este frecventat, o data pe saptamana, si de copiii de varsta prescolara, cei mai varstnici pasionati de arte fiind adolescentii de 16 ani.

Si baietii, si fetele lucreaza cu egala rabdare asupra bijuteriilor din margele multicolore. Baietii, ce-i drept, au o mai mare pasiune pentru brelocuri, pe care apoi le daruiesc fetelor, iar fetele - pentru margele, bratari si cercei. Toata lumea a admirat, insa, ciupicii din pasla, colorati amuzant, de diferite marimi si foarte bineveniti iarna in orice casa. "Pretul de 100 de lei pentru pereche poate cuiva sa para exagerat, dar materialele sunt foarte scumpe. Lana colorata, de exemplu, o achizitionam din Romania, iar munca se depune foarte multa pentru a pasli o pereche de ciupici", spunea Ludmila Bufteac.


Svetlana Cernov, 7 octombrie 2011