La sfârșitul săptămânii trecute, țara a fost zguduită de moartea unei tinere, originară din satul Nișcani, raionul Călărași.

Fata a avut parte de o moarte cumplită, fiind înjunghiată în regiunea pieptului cu un cuțit de trei ori. Omorul a avut loc la trei zile de la nuntă, iar principalul suspect este chiar soțul acesteia, un tânăr de 25 de ani, din satul Sagaidac, raionul Cimișlia. Cei doi făcuseră nuntă pe 1 septembrie și se iubeau „ca doi nebuni”, spun rudele. După omor, majoritatea banilor adunați la nuntă de cei doi tineri au dispărut. Moartea fetei, Aliona Stratan, este învăluită în mister, iar probele polițiștilor se bat cap în cap cu mărturiile rudelor.

Soțul Alionei Stratan, singurul suspect

Versiunea oficială a oamenilor legii este că de vină pentru moartea Alionei Stratan s-ar face soțul acesteia, Tudor Crețu. El este, deocamdată, singurul suspect al poliției. Șeful Inspectoratului de Poliție Cimișlia, Vasile Melenti, afirmă că bărbatul s-ar fi aflat în stare de ebrietate și, după o ceartă aprinsă, și-a ucis soția. „Știți cum e la moldoveni, de la multă băutură se comit asemenea crime”, crede Melenti. „Rudele nu au decât să vorbească, noi avem probe. Dacă procuratura va considera că nu ajung suficiente argumente, noi o să aducem probe mai profunde. Acum, însă, el este unicul bănuit. Alte versiuni nu avem. Individul este în arest preventiv acum, iar poliția din Cimișlia investighează situația”, spune polițistul. Deși Melenti nu a vrut să ofere mai multe informații, rudele fetei spun că poliția se referă la faptul că pe hainele bărbatului au fost identificate urme de sânge. Mai mult, ora la care a fost omorâtă fata ar coincide cu ora în care soțul ei a plecat de acasă.

Cuscrii se acuză reciproc de moartea fetei

În satul Sagaidac, familia lui Tudor Crețu are o reputație foarte bună. Primarul satului, Ioana Leorda, are doar vorbe de laudă de spus despre tânăr. „Este o familie foarte bună, sunt oameni normali, el e absolut sănătos la minte. Nu sunt conflictuali”, spune primarul. Părinții suspectului, Vasile și Ana Crețu, povestesc că tinerii se iubeau foarte mult și „se împăcau bine”. „Nu i-am auzit niciodată să se sfădească, au trăit tare bine unul cu altul. Ei și în Franța au trăit împreună timp de doi ani. Lasă poliția să caute vinovatul, băiatul meu nu are nicio țarapină (zgârietură – n.r.)!”, afirmă Vasile Crețu, tatăl suspectului. „Chiar azi am fost la poliție și am vorbit cu Tudor. El nici nu poate vorbi, spune doar „mi-am pierdut femeia, mi-am pierdut viața!”. Tudor crede că cineva l-a pândit și a reținut momentul când a plecat de acasă. Cineva a știut anume că el o să plece, are el un prieten acolo”, crede tatăl.

Mama lui Tudor vine cu o ipoteză halucinantă: pe Aliona ar fi putut să o omoare chiar un cumnat de-al ei. „Noi nu am putut să auzim nimic în noaptea aceea, pentru că noi dormeam în cu totul altă parte a casei. Pe noi ne despart vreo cinci uși. Dar iată iarna la noi a venit un cumnat de-al ei și a stat vreo două zile. Cred că el a pus ceva la cale”, își dă cu părerea Ana Crețu. „Scoateți-l pe băiatul meu de acolo, că e nevinovat. Ceea ce povestesc rudele fetei sunt povești. Întrebați pe toată lumea din mahala noastră și o să vă povestească ce bine se împăcau ei”, plânge femeia.

„Tudor era om numai când nu servea”

Cu o zi înainte de a fi înjunghiată mortal, Aliona a vorbit la telefon cu părinții ei și cu una dintre surori. Tânăra le-ar fi spus că soțul ei a ieșit la bere cu prietenii și că ea ar fi supărată din această cauză. Sora mai mică a Alionei, Alexandra, de 22 de ani, povestește că soțul surorii ei era un tip violent. „Nu prea îl cunosc eu foarte bine, l-am văzut de vreo cinci ori, când venea acasă cu Aliona. Atunci când nu servea, Tudor era om. Dar când era beat, el răcnea la ea și o numea cu vorbe urâte. Era brutal. Ea era supărată în acele momente. Noi când vedeam că el este așa de brutal cu ea, îi spuneam: Aliona, gândește-te bine! Dar ea îl iubea foarte mult”, povestește cu durere în glas sora mai mică. „Dar eu nu vreau să dau vina pe Tudor și să îmi iau păcate pe suflet”, conchide Alexandra.

„Din puiuța și puiuț nu ieșeau”

Unul dintre cumnații Alionei, Gheorghe Bobu, își amintește că nunta la care a jucat alături de cei doi soți a fost una foarte frumoasă, iar cei doi miri se iubeau foarte mult. „Am dat mâna cu ei la urmă, am dansat, am râs, a fost o nuntă tare frumoasă. Nu înțeleg ce s-a întâmplat, pe mine m-au sunat la lucru și mi-au spus: vină, iaca, Aliona noastră e moartă”, se jeluiește cumnatul Gheorghe. „Ei doi din puiuțul și puiuța nu ieșeau niciodată. Aliona nu îi dădea voie lui Tudor să iasă singur nicăieri, era geloasă. Ei mereu erau împreună. El nu a putut să facă lucrul acesta de unul singur. L-a ajutat cineva. El probabil s-a lăudat pe la prietenii de pahar cam câți bani a făcut la nuntă”, ne povestește versiunea sa cumnatul femeii decedate.

„Cad pe jos de atâta scârbă”

Banii adunați de însurăței la nuntă și furați în noaptea dramatică nu au fost găsiți nici astăzi. Cutremurați de tragedie, părinții fetei „se scoală și nu pot merge, cad pe jos de atâta scârbă. Sunt distruși complet”, povestește unul dintre ginerii lor, Gheorghe. Își căsătoriseră ultima fiică pe 1 septembrie și așteptau nepoței. Tinerii soți, Aliona și Tudor, plănuiau să își ridice o casă mare în satul de baștină al lui Tudor, Sagaidac, iar după ce ar fi pus temelia locuinței, să se întoarcă în Franța. Voiau să muncească, să câștige bani și să „își ridice familia”, povestesc rudele Alionei. Acum, în urmă a rămas doar amintirea unei nunți frumoase, un vis nerealizat al celor doi și o moarte care ridică multe semne de întrebare.