Scene parca desprinse dintr-un film horror. Se intampla la Manastirea Saharna, in fiecare joi noaptea. Aici oamenii vin fie pentru a se ruga sa scape de farmece, blesteme sau duhuri rele, fie din curiozitate. Slujba Sfantului Vasile cel Mare se oficiaza in grup, desi Mitropolia spune ca interzice asa ceva. Echipa PRO TV a surprins ritualul cu o camera ascunsa.


              

 Este aproape de miezul noptii. Suntem in drum spre Saharna. In fata noastra cateva masini si un autocar se indreapta tot spre manastire. Ajunsi aproape la destinatie, o persoana ne trimite sa lasam masina in parcare. Achitam o taxa de 15 lei si pornim pe jos. Mergem jumatate de kilometru pana la locasul sfant. Pe poarta e un semn ce interzice filmarea pe teritoriul manastirii, asa ca, mai intai intram cu o camera ascunsa. In curte s-au strans aproape 300 de oameni. Cativa preoti oficiaza slujba Sfantului Vasile cel Mare, iar la nici cinci minute se aud primele chiote in multime.


O femeie a tinut o gura toata noaptea. Si alte doua femei, care stateau in locuri diferite, au inceput sa strige.


Dupa slujba si miruire, oamenii trec si prin asa-zisa „sageata”.  Aici incep scenele de groaza: unii oameni tipa, se zbat si sunt tinuti de mai multe persoane care au grija ca acestia sa nu se prabuseasca la pamant. Iar dupa ce trec prin sageata, oamenii arata foarte epuizati.


Odata incheiata slujba, incercam sa intram in manastire cu o camera video obisnuita, dar facem cativa pasi si doi barbati ne taie calea. Acestia ne obliga sa deconectam aparatul de filmat.


In doar cateva secunde preotii care oficiasera slujba parca au intrat in pamant. Totusi, zarim un slujitor al bisericii si il rugam sa ne explice ce se intampla in timpul slujbei. Raspunsul a fost concis: "Nicio explicatie".


La Saharna sunt stabilite taxe neoficiale intre 1 si 5 lei pentru o lumanare si 5 lei pentru miruit. Se dau bani si pentru a trece prin asa-zisa sageata, pe iconite sau alte lucruri care se vand la magazinul manastirii. Mai mult decat atat, cei care tipa in timpul rugaciunii sunt invitati intr-un pelerinaj de trei zile la manastirea Pociaev, din Ucraina. Drumul costa 800 de lei, iar cazarea 30 de grivne. Oamenii spun ca vin la aceasta slujba din diverse motive.

Mitropolia insa precizeaza ca asemenea rugaciuni in grup sunt interzise, iar folosirea „sagetii” ar fi straina bisericii ortodoxe.


Psihologii cred ca acest ritual, pur si simplu, ii insufla omului anumite stari, dar nicidecum nu scoate din el vreun duh care il poseda.


In tara vecina, Romania, rugaciunile de exorcizare sunt interzise, iar slujba Sfantului Vasile se oficiaza doar pe 7 ianuarie, cand acesta e sarbatorit, pe stil nou. Asta dupa ce acum sapte ani o calugarita a murit in urma unui ritual de exorcizare, fiind tinuta legata timp de trei zile pe o cruce improvizata, fara mancare si fara apa.