Articol de PUBLIKA.MD, publicat in data de 22-03-2012, ora 21:04

În timp ce unele spitale din ţară se confruntă cu o criză de produse alimentare, Curtea de Conturi îşi cumpără maşini de lux în valoare de peste jumătate de milion de lei. Mai mult, pentru deplasările în străinătate ale membrilor instituţiei, se vor aloca peste 600 de mii de lei. Parlamentul a votat, cu o întârziere de trei luni, bugetul Curţii de Conturi pentru acest an.

Alocarea banilor pentru noile maşini a fost motivată prin necesitatea asigurării independenţei Curţii de Conturi.

"Înainte de a lua o atitudine în privinţa a ce se întâmplă cu bugetul Curţii de Conturi, este imperativ necesar să avem un audit comandat de către Legislativ şi să fie un organ independent, să nu fie o opinie politică", a precizat Veaceslav Ioniţă, preşedintele Comisiei economie, buget şi finanţe.

"Ministerul de Finanţe vine la fiecare primărie la fiecare şcoală, şi gradinită şi numără pachetele de frunză de dafin, iar în altă parte le permite să cheltuie câte 400, 500 de mii de lei pentru o maşină. Nu cred că este corect această abordare", a specificat Valeriu Munteanu, deputat PL.

Prin urmare, deputaţii spun că o companie din străinătate va efectua un audit pentru a verifica cum au fost cheltuţi banii din bugetul Curţii de Conturi.

"Ce s-a întâmplat că noi, astăzi, într-o formă atât de caraghioasă şi contrar legislaţiei în vigoare abordăm acest proiect de lege. El trebuia să fie votat înainte de a fi votat bugetul statului", a subliniat Iurie Bolboceanu, deputat PD.

"Este o tradiţie de de multi ani. Cu părere de rău, nu se atrage atenţie la asemenea lucruri. De aici încolo va trebui să curmăm aceste tradiţii care vin în contradicţie cu unele norme procedurale", a precizat preşedintele Parlamentului, Marian Lupu.

Bugetul Curţii de Conturi pentru acest an este de aproape 27 de milioane de lei.