La 18 octombrie este marcată ziua sf. Mucenic Alexei. În această zi localitatea Pohrebea sărbătoreşte Hramul satului, sărbătoare tradiţională a poporului nostru moldovean. Însă pentru satul Pohrebea şi locuitorii acestuia, ziua de ieri a fost o sărbătoare dublă, şi anume, marcarea a 100 de ani de la fondarea bisericii din localitate.

La acest eveniment au fost prezenţi: vicepreşedintele raionului, dna Maria Jimbei, viceprimarul comunei Coşniţa, dl Vasile Terentiev, preşedintele Asociaţiei Obşteşti „Memoria generaţiilor”, dl Alexandr Şevcenco, locuitorii şi oaspeţii satului. Ziua de sărbătoare, o zi frumoasă plină cu soare a început la ora 10:00 cu  tedeum petrecut de un sobor de preoţi din raion, în frunte cu Tudor Pelin, protopopul raioanelor Dubăsari şi Criuleni, care a ţinut slujba de sfinţire a lăcaşului sfînt.
Vicepreşedintele raionului, dna Maria Jimbei a venit cu un mesaj de felicitare pentru toţi locuitorii satului, din partea preşedintelui raionului Gr. Policinschi şi a Consiliului raional, în care a menţionat că această zi şi slujba care a avut loc, va servi drept început bun pentru a schimba situaţia în  care se află la moment acest monument arhitectoral-istoric şi îndemnînd-ui pe toţi să pună umărul pentru restaurarea lui. Un gest creştin a fost realizat şi din partea colaboratorilor Consiliului raional, care au contribuit, în măsura posibilităţilor, cu un mic suport financiar, adus din suflet şi din sfînta credinţă, care va fi transmis pe contul, ce va favoriza restaurarea bisericii Sf.Alexei din s. Pohrebea.
La organizarea şi desfăşurarea sărbătorii nominalizate au contribuit toţi locuitorii satului, pentru a demonstra verticalitate şi devotament creştin.
Într-un ceas bun! Domnul să ne ajute!
Venim cu o rugăminte mare către toţi oamenii cu sufletul mare, toţi cei care nu sunt indiferenţi, să se alăture eforturilor de a reabilita ctitoria, pentru a o păstra pentru copiii copiilor noştri.
                 
     

Sursa: www.Dubasari.md