Tablou de groaza in internatul pentru persoanele cu boli psihoneuroligice din Cocieri. 

Oamenii se plang ca primesc mancare buna numai cand vine vreo comisie de la Chisinau si spun ca sunt batuti si inchisi in izolator daca incearca sa-si revendice drepturile. Toti bolnavii povestesc cu frica de o camera a torturii situata la etajul 3, despre care administratia spunea ca nu exista. Ani de-a randul, administratia internatului a raspuns in acelasi fel: " nu-i ascultati pentru ca sunt bolnavi si nu stiu ce vorbesc".”Bolnavii se tem, pentru ca daca spun adevarul, ii astepata pedeapsa cu injectii care ii adoarme pentru multe zile, batai.”


Aceste marturii par desprinse dintr-un film horror. Din pacate, este realitatea de dupa poarta internatului pshihoneurologic din Cocieri. Pentru ca majoritatea beneficiarilor sunt diagnosticati cu boli psihice, declaratiile lor sunt ignorate de directorul institutiei, dar si de autoritatile de la Chisinau.

Valentina BULIGA, MINISTRUL MUNCII, PROTECTIEI SOCIALE SI FAMILIEI:"Sunt persoane cu dizabilitati mintale si pot spune orice. Nu stiu cum la voi ajunge informatia, la noi asa informatie nu a ajuns. Cand se vor adeveri astfel de informatii, vor fi sanctionati.”


Asa s-a intamplat si in cazul acestei tinere, care a marturisit ca a fost fortata de mai multe ori sa intretina relatii sexuale cu un angajat, in caz contrar, era batuta.

„S-a întâmplat şi vara, şi iarna, şi toamna. Venea şi cerea. Mi-a spus că dacă nu-i dau mă loveşte şi la celălalt ochi. I-am spus directorului şi mi-a spus că eu inventez tot”.


Emilia IZMAN, MEDIC PSIHIATRU, INTERNATUL PHIHONEUROLOGIC, COCIERI: „Ele singure umbla dupa barbati. Daca le place de vreo unul apoi umbla toata ziua dupa dansul.”.


Beneficiarii internatului povestesc ca intr-o zi unul dintre bolnavi a vazut cum sanitarul o forta pe femeie sa intretina relatii sexuale si l-a denuntat directorului. Acesta, vrand sa musamalizeze cazul, l-ar fi concediat pe sanitar. Acum insa directorul neaga si spune ca nu-si aminteste de un asemenea caz.Gheorghe LOGHIN, DIRECTOR, INTERNATUL PHIHONEUROLOGIC, COCIERI: "În ultimii doi ani, s-a întâmplat aşa ceva?- Nu. -Categoric? - Nu ţin minte, poate. Nu ţin minte."


Si fostul sanitar, care nu mai lucreaza la internat de doua luni, neaga ca ar fi avut vreo relatie cu femeia. Cazul nu a fost raportat la politie.Sergiu TAPALARU, FOST ANGAJAT:„Seaman eu a om de acela care sa faca asa ceva? Nu, nici in gand nu a fost asa ceva"Beneficiarii se tem sa discute cu cineva din afara. Ei spun ca daca afla administratia ca s-au plans de ceva, sunt pedepsiti. Cel mai mult se tem sa nu fie batuti si inchisi intr-o camera situata la etajul trei al internatului. Acolo este doar un pat din fier, iar despre veceu sau apa – nici vorba.


Desi a negat insistent ca in internat ar exista o asemenea camera de pedeapsa, administratia a acceptat, intr-un final sa ne arate incaperea. Insa directorul sustine ca bolnavii ar fi inchisi aici din alte motive.

Gheorghe LOGHIN, DIRECTOR, INTERNATUL PHIHONEUROLOGIC, COCIERI:"Strica ferestre, dar la noi ele-s pachet si coasta tare scump si institutia nu are bani. De atata, ca o pedeapsa, ii ridicam la etajul trei"


Ruslan locuieste in internat de mai bine de 10 ani. El sufera de epilepsie si a ajuns aici dupa ce a fost abandonat de mama sa. El este unul dintre putinii beneficiari care nu se teme sa vorbeasca deschis despre ce se intampla in spatele portilor institutiei din Cocieri.

Pe langa bataie, bolnavii se plang ca indura foame.


Multi dintre beneficiari merg prin sat si muncesc cu ziua pentru o bucata de paine. In schimb, angajatii ar primi cate 50-100 de lei de la sateni ca sa le permita beneficiarilor sa-i ajute la munci.


Directorul neaga ca beneficiarii ar suferi de foame si ca angajatii ar iesi din instituitie cu produsele destinate bolnavilor.

Gheorghe LOGHIN, DIRECTOR, INTERNATUL PHIHONEUROLOGIC, COCIERI:"Pot sa spun ca s-a intamplat ca au mancat aici, dar acasa sa ia nu l-am prins nici pe unul."Internatul se afla in subordinea Ministerului Muncii. Desi activistii pentru drepturile omului care au vizitat institutia in ultimii ani sustin ca au informat ministerul despre situatia de acolo, nimic nu s-a schimbat.

Vanu JEREGHI, DIRECTOR EXECUTIV IDOM:"Am avut diverse plangeri, incepand de la violuri, lovituri, maltratari... este o problema ca personalul nu este educat in domeniul drepturilor omului”.


Ministrul Muncii a ramas surprinsa de marturiile pe care beneficiarii le-au facut echipei Pro TV.

Valentina BULIGA, MINISTRUL MUNCII, PROTECTIEI SOCIALE SI FAMILIEI:"Poate sa facem o investigatie interna si sa va informam suplimentar. Dificultati sunt. Noi nu avem azi paza. Nu avem persoane sanatoase, pentru ca ei sunt violenti"In timp ce conducerea institutiei sustine ca declaratiile bolnavilor nu trebuie luate in calcul, activistii pentru Drepturile Omului ii contrazic. Potrivit lor, acestea pot fi probe reale, doar ca trebuie verificate.Vanu JEREGHI, DIRECTOR EXECUTIV IDOM: "Au fost cazuri in care a fost nevoie de cativa ani ca sa dovedesti ca anume este asa. Diferenta este foarte mare atunci cand mergi intr-o vizita inopinata decat in una anuntata.”


Internatul psihoneurologic din Cocieri functioneaza de mai bine de 30 de ani. Aici se afla peste 360 de persoane.

 

Sursa: PRO TV

Materialul a aparut cu suportul informational al Postului de Televiziune Regionala pe Internet TV-COCIERI