Hramul localității este o sărbătoare cu tradiție veche în spațiul nostru cultural, care din an în an se serbează cu mult fast în tot mai multe sate și orașe ale țării.


Sensul termenului Hram semnifică Patronul Bisericii Creștine prin extindere sărbătorirea Patronului unei biserici. De proveniență slavă, cuvîntul hram − „храм” înseamnă lăcaș sfînt, biserică, iar sărbătoarea se numește „престольный праздник”.


Hramul  bisericii „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din localitate este cu sfinţenie păstrat drept hramul întregii  localităţi.

Hramul  este o sărbătoare care îi uneşte pe toţi  enoriaşii la sfînta Liturghie specială, apoi ieşind cu toţii în centrul satului Cocieri se întrec în ale cântatului, lăutari  vestiţi, artişti amatori , toţi îşi etalează talentele. Tot în cadrul acestei sărbători puteţi să vă delectaţi cu cele mai  frumoase mese, bucate tradiţionale, cît şi rodnicia podgoriilor satului, toate le găsiţi la expozţia „Masa mare”.

Meşterii populari nu întîrzie nici ei să scoată la tarabe obiecte unice de artizanat ce atrag privirea localnicilor dar şi a oaspeţilor veniţi la sărbătoare. De fapt atmosfera de voie bună este cea care adună în sat sute de  oaspeţi pe moşiile merenenilor.

In acest an comuna Cocieri implineste 241 Ani de la prima s-a mentionare documentara.


În Republica Moldova sînt cunoscute cîteva tipuri de hram: hramul localității, hramul bisericii, hramul mănăstirii, hramul casei și al familiei etc.