ANSA şi Ministerul Sănătăţii au început controale în şcolile din ţară

07 Decembrie 2019 02:55 492 0

Începe o nouă serie de controale în grădiniţele şi şcolile din Republica Moldova. Timp de o lună, Inspectorii Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor şi cei de la Ministerul Sănătăţii vor testa calitatea produselor consumate de copii în instituţiile de învăţământ.


Începând de astăzi, o comisie formată din 3 membri: un reprezentant ANSA, unul al Centrului Naţional de Sănătate Publică şi un reprezentant al autorităţilor locale sau a Direcţiei de învăţământ raional vor merge din şcoală în şcoală pentru a verifica dacă produsele alimentare sunt de calitate.

„Noi am stabilit o ordine de organizare a controalelor, s-au elaborat nişte chestionare foarte detaliate pe fiecare domeniu. Ne-am pus drept scop să elaborăm un raport de evaluare în care să ne expunem pe întreg spectru de starea în care se găsesc aceste instituţii la capitolul dotare tehnică, la starea sanitară de acolo şi respectarea normelor”, a declarat directorul ANSA, Gheorghe Gaberi.

În cazul depistării unor încălcări, administratorii şcolilor şi agenţii economici care livrează produsele se vor alege cu amenzi.

„Sperăm că situiaţia se va îmbunătăţi căci anume acesta este scopul nostru. Există tot necesarul ca copiii să fie alimentaţi corect. Noi nu o dată ne-am expus că în RM avem produse conforme şi de calitate înaltă, dovadă este şi exportul acestor produse. Urmează să fie îmbunătăţit mecanismul de achiziţionare”, a adăugat Gaberi.

Pe 18 aprilie, reprezentanţii comisiei vor prezenta Guvernului un raport în acest sens. Totodată, vor fi făcute propuneri de modificare a legislaţiei  pentru a înăspri controlul calităţii produselor alimentare livrate în şcoli şi grădiniţe. Verificările au demarat la solicitarea premierului Pavel Filip, în urma unui control făcut pe 1 martie în grădiniţa 59 din Capitală. Atunci au fost descoperite ouă cu termen de valabilitate expirat şi mâncare preparată în condiţii insalubre. Verificările vor dura până pe 10 aprilie.
 

Sursa:tvrmoldova.md

ahmedelsmaili


Total comentarii: 0