Alti actori, aceeasi piesa. Desi in 22 de ani, atat la Chisinau cat si la Tiraspol, s-au schimbat liderii, acestia nu au reusit sa gaseasca o solutie pentru rezolvarea diferendului transnistrean. Trupele rusesti continua sa stationeze in Transnistria, Rusia si-a consolidat si mai mult pozitia in regiune, iar generatia tanara din stanga Nistrului nu stie ca aceasta bucata de pamant apartine Republicii Moldova.


Razboiul din Transnistria a izbucnit la 2 martie, in ziua in care tara noastra a aderat la ONU. Transnistria isi declarase deja din septembrie 1990 independenta iar puterea de la Chisinau nu mai putea controla zona dupa ce sovietele locale au refuzat sa se supuna legilor votate la Chisinau.

 

Aderarea Moldovei la ONU era un semnal ca republica separatista este ilegala. Cazacii si gardistii au trecut la actiune, atacand sectia de politie de la Dubasari, unde stiau ca efectivul este prea mic si neinarmat, ca sa poata riposta.

 

34 de politisti care se aflau atunci in sediu au fost arestati si dusi intr-o inchisoare din Tiraspol. Cei care au reusit sa scape s-au retras in Cosnita si Cocieri, unde au organizat apararea acestor sate, aflate pe malul drept al Nistrului. In toata zona transnistreana a fost decretata mobilizare generala.

 

Armata a 14-a a Federatiei Ruse, condusa de Lebedi, a fost, de fapt, cea care a luptat cu Chisinaul in razboiul din 1992.


Acesta vals al tancurilor pe melodia preferata a generalului rus, Alecsandr Lebedi a fost un cadou oferit de subordonatii sai, la incheierea conflictului de pe Nistru. Fortele paramilitare din stanga Nistrului au fost sustinute tehnic si logistic nu doar de armata a 14-a a Federatiei Ruse, dar si de mercenari cazaci.

 

Luptele finale s-au dat in orasul Tighina, unde au murit zeci de oameni. Politistlor moldoveni li se interzice sa mai intervina, iar orasul Tighina este pierdut pentru Moldova.


Razboiul s-a incheiat la 21 iulie 1992, dupa ce presedintele de atunci, Mircea Snegur, si liderul rus, Boris Eltin au semnat un acord de incetare a focului. Fortele moldovene au primit ordin sa se retraga, desi controlau mai multe pozitii din stanga Nistrului. La 22 de ani de la izbucnirea razboiului din Transnistria, nu s-a gasit nicio solutie pentru rezolvarea acestei probleme , desi au loc runde de negocieri si atat liderii de la Chisinau cat si cei de la Tiraspol s-au schimbat intre timp. Acestia nu au ajuns inca la un consens in ceea ce priveste statutul Transnistriei, iar Rusia refuza sa-si retraga armata. Ba mai mult in ultima perioada provocarile din partea autoritatilor transnistrene sunt din ce in ce mai frecvente. Un exemplu sunt scolile cu predare in limba romana.