În fiecare an, pe  22 martie este marcată Ziua Mondială a Apei, iniţiativă adoptată de Conferinţa Naţiunilor Unite pentru Mediu şi Dezvoltare, ce a avut loc în anul 1992, la Rio de Janeiro, în contextul în care Organizaţia Naţiunilor Unite a declarat perioada 2005 – 2015, ca fiind Deceniul Internaţional al Naţiunilor Unite "Apă pentru viaţă”.  

În acest an, Ziua Mondială a Apei este organizată sub sloganul "Apa şi securitatea alimentară”, accentul fiind pus pe importanța cooperării între state în problemele ce vizează calitatea apei pentru securitatea alimentației și a sănătății oamenilor, are drept scop conștientizarea opiniei publice mondiale privind risipa resurselor de apă, a importanței acestor resurse pentru securitatea alimentară și  sănătatea populației, potrivit Ministerului Sănătății.
 
În Republica Moldova,  de Ziua Mondială a apei vor fi organizate mai multe acţiuni de comunicare și educare în parteneriat cu autoritățile publice locale, mijloacele media, instituţiile de învăţământ, ONG-uri în scopul protejării surselor de apă, reducerea pierdelor de apă și produse alimentare. 
 
Potrivit Centrului de Sănătate Publică (CSP), aproximativ 40% din populația Republicii Moldova nu are acces la sisteme îmbunătățite de apă potabilă, iar 10%  suferă din cauză insuficienței de produse alimentare. Sursele de apă sunt distribuite neuniform pe teritoriul Republicii Moldova, apa din fântânile de la sate nu corespunde normelor sanitare, iar cea din apeductele comunale urbane nu corespunde parametrilor microbiologici. În apeductele instituţiilor pentru copii, gradul de poluare a apelor este înalt, precizează medicii de la CSP. Regiunile cele mai afectate sunt Nisporeni, Străşeni, Hânceşti, Căuşeni, Teleneşti, Făleşti şi Donduşeni. 
 
Deficitul de apă afectează deja mai mult de 40 % din populație pe plan global. Până în 2025 se estimează, că 1,8 miliarde de oameni vor trăi în ţări sau regiuni cu un deficit  de apă.