Preşedintele raionului Dubăsari şi primarul satului Coşniţa sunt în proces de judecată, miza fiind Centrul de odihnă pentru copii şi tineret „Prietenia”, care este întreprindere municipală. Ei se acuză reciproc că ar avea interese personale legate de Centru. Între timp, Comisia Naţională de Integritate (CNI) a constatat şi un conflict de interese la această tabără.


Centrul de odihnă pentru copii şi tineret „Prietenia”
Până în anul 2004, Centrul de odihnă pentru copii şi tineret „Prietenia” a fost în gestiunea Agenţiei Proprietăţii Publice. De zece ani însă acest Centru, care este de fapt o tabără pentru copii foarte cunoscută şi cu câteva hectare de teren în apropierea râului Nistru, are statut de întreprindere municipală şi aparţine Consiliului Raional Dubăsari.

Locul pitoresc nu-i lasă indiferenţi pe demnitarii din raionul Dubăsari. Primarul satului Coşniţa spune că Centrul trebuie să fie în gestiunea primăriei localităţii şi nu a Consliliului Raional. „Policinschi vrea să pună mâna pe această instituţie şi să o privatizeze, însă ea aparţine satului nostru”, spune primarul Alexandru Leşan.

Grigore Policinschi, preşedintele CR Dubăsari, susţine însă că primarul vrea acest Centru urmărind propriile interese. „Leşan se zbate pentru această instituţie, ca să puna mâna pe ea fratele său, care este antreprenor în localitate, argumentând că acest edificiu ar fi cota valorică a lor. Sunt doar prostii. Acum, când instituţia este una amenajată şi când conducerea ei a muncit mult să o aducă în această stare, toţi o vor. Fraţii Leşan tind mai mult la cele câteva hectare de teren de pe malul Nistrului care aparţin acestei instituţii. Acum ne judecăm pe acest caz”, explică Policinschi.


Conducerea Centrului, în conflict de interese

Nina Torpan, administratoarea Centrului „Prietenia” şi fiica sa, Tatiana Ochişor
Primarul din Coşniţa spune însă că persoanele din conducerea Centrului ar fi apropiate lui Policinschi. „Administratoarea acestei tabere şi-a angajat fiica, cu şapte ani în urmă, pe Tatiana Ochişor, în funcţia de contabil-şef, iar în primăvara acestui an, promovând-o, a angajat-o în funcţia de administrator-adjunct. Aici sigur e un conflict de interese, iar Policinschi nu vede acest lucru, fiindcă el a angajat-o pe Nina Torpan”, spune primarul.

CNI a constatat recent existenţa unui conflict de interese atunci când administratoarea Centrului, Nina Torpan, şi-a angajat fiica în funcţia de administrator-adjunct. Tatiana Ochişor susţine însă că va ataca actul CNI în instanţă, deoarece ea nu a fost promovată de mama sa, ci de Consiliul de administrare al Centrului, din care fac parte câţiva consilieri raionali şi preşedintele Grigore Policinschi
.

Sursa: moldovacurata.md